Kiezen #2: Hoe belangrijk is de titel van een boek?

RandomDe vorige Kiezen stond in het teken van een ‘leesplanning’. In deze Kiezen ga ik in op het belang van de titel van een boek. Ik merkte dat ik bij het kiezen van een boek vaak op de titel let. Een interessante titel die niks prijsgeeft, prikkelt mijn nieuwsgierigheid en ben ik sneller geneigd om te lezen.

Visitekaartje

De titel is het visitekaartje van het boek. Het is een van de eerste indrukken die een boek achterlaat. Een titel moet je nieuwsgierig maken en je verlangen naar meer. Het liefst heb ik een titel die ik na het lezen, kan verklaren. Dat ik weet waar die titel naar verwijst. De ontdekkingsreis door het boek op zoek naar de titel maakt het lezen leuk. Het brengt een bepaalde spanning mee.

Een titel van een serie boeken vind ik ook erg interessant. De ondertitels zijn vaak ook verwijzingen naar het verhaal. Soms geven ze iets prijs en een andere keer geven ze niks prijs.

Belangrijk

Ik schrijf soms SEO-teksten en dan moet je letten op de titels van je artikelen. Door een bepaalde hiërachie in je teksten te plaatsen, wordt een website, bijvoorbeeld, beter gevonden. Ik denk dat het voor boeken net zo belangrijk is. Wat is eigenlijk een goede titel? Ik denk dat elke schrijver heel lang nadenkt over de titel van een boek. Het moet de interesse wekken, je nieuwsgierig maken en iemand aanzetten tot het lezen van het boek. Sommige titels zijn echt prachtig te noemen en passen heel goed bij een boek. En bij andere boeken, denk ik, waarom deze titel? Dit heb ik soms bij mijn guilty pleasure boekjes. Dan denk ik: “huh?”

Wat vind ik mooi?

Ik vind de titels van de Baantjerboeken (sorry) vaak heel mooi gevonden. Soms geven ze een verwijzing naar de dader. Titels met zelfstandige naamworden vind ik ook heel mooi, zoals De amulet van Simone van der Vlugt of De juiste man van Max van Olden. Maar ook boeken met een bijna poëtisch gevoel vind ik prachtig, zoals De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson of Kom hier dat ik u kus van Griet Op De Beeck. Ik kan nog wel even doorgaan.. heerlijk al die titels!

Welke titel vind jij erg mooi?

Liefs,

Veronique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge