Leesplezier?

RandomIn groep 3 leerde ik lezen en dat ging niet van harte. Wat vond ik het moeilijk. De lastige woorden en zinnen snapte ik niet. Elke dag oefende ik met mam en pap. En uiteindelijk.. vond ik mijn leesplezier. Ik leerde sneller en begrijpelijk lezen, ook het schrijven ging vooruit.

Lezen en schrijven is iets waarvan ik blij ben dat ik het kan. Het heeft me zoveel gebracht. Ik profiteerde ervan tijdens mijn Cito en op de middelbare school was het handig voor mijn literatuurlijst. Bij mijn vervolgopleidingen was het handig tijdens colleges. Ik kan zowel snel schrijven als lezen (en.. het is nog leesbaar ook!) Mijn aantekeningen waren volledig en duidelijk.

Afgelopen jaar heb ik een paar maanden Nederlandse les gegeven aan een vluchtelinge uit SyriΓ« en ben ik bij het asielzoekerscentrum in Echt geweest, om te kijken hoe daar les gegeven wordt. Ik was een taalmaatje. We maakten samen opdrachten en we lazen voor uit boeken. Maar we gingen ook op pad samen. Denk aan boodschappen doen of iets dergelijks. Β Het is mooi om mensen de Nederlandse taal te leren. Wat voor mij vanzelf sprekend is, is dat voor anderen misschien niet.

Je staat er misschien niet bij stil, want iets lezen of schrijven, is heel gewoon voor ons. Even een boodschappenlijstje maken of iets noteren. Het is een gewoonte geworden. Het is leuk om anderen het leesplezier te laten beleven. Het voorlezen aan mijn oppaskindje vond ik altijd geweldig. En aan mijn taalmaatje legde ik de persoonsvorm uit. Heerlijk om te doen. Lezen en schrijven is zoiets krachtigs en iets moois.

Veel liefs,

Veronique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge