Recensie: Descartes in Amsterdam – Hans Dooremalen

Descartes in AmsterdamVan Boom uitgevers Amsterdam kreeg ik het boek Descartes in Amsterdam opgestuurd. Ik had het boek ook al in de catalogus van de uitgever zien staan en ik was benieuwd naar de combinatie van geschiedenis, filosofie en een detective. Een gouden combinatie zou later blijken. In deze recensie vertel ik je meer over dit boek! Lees je mee?

Het verhaal

“Descartes in Amsterdam” gaat over reeks mysterieuze moorden in Amsterdam. In oktober 1634 wordt naast de Westerkerk een lijk gevonden. In de verse sneeuw is een vreemd symbool getekend en in de hand een rapier (soort zwaard). Er worden meer doden met mysterieuze omstandigheden aangetroffen. De hulp van de beroemde inwoner van de stad,Ren├ę Descartes, wordt ingeschakeld.

Het is niet alleen een spannende detective, maar ook een filosofische en historische roman. Verschillende historische figuren, zoals Caspar Barlaes, Andries Bicker en Nicolaes Tulp, komen voorbij in dit boek.

Mijn mening

De kaft past perfect bij het gevoel van het verhaal. Je wordt ondergedompeld in de Gouden Eeuw in Amsterdam. “Descartes in Amsterdam” biedt een kijkje in het sociale en politieke leven in die tijd. Descartes lijkt tot leven te komen en het lijkt alsof je hem persoonlijk kent.

De schrijfstijl van Hans Dooremalen brengt je terug naar de Gouden Eeuw. Het verhaal is elegant en statig geschreven. Mede door de schrijfstijl en het elegante taalgebruik krijg je een goed beeld van de  Gouden Eeuw. In het begin is de schrijfstijl wel heel erg wennen, maar het went eigenlijk heel snel.

In het begin van het verhaal was het niet duidelijk vanuit welk perspectief je leest. Door de titel lijkt het alsof het Descartes zelf is, maar dat is niet zo. Toch is de keuze om voor een ander personage dan Descartes te kiezen wel interessant. Het zorgt voor een verrassing. Het lijkt hierdoor alsof de lezer zelf een leerling van Descartes is. Op een bijzondere wijze leer je hierdoor meer over deze filosoof.

Descartes in Amsterdam is een historisch verhaal met een vleugje filosofie en heeft de spanning van een detective.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Boom uitgevers Amsterdam voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Dit boek kopen?
Boeken algemeen

One Reply to “Recensie: Descartes in Amsterdam – Hans Dooremalen”

  1. Boom uitgevers alvast bedankt dat jullie een boek beschikbaar stellen. De combinatie die beschreven wordt lijkt me prachtig om te lezen.Duimen dus ­čĹŹ­čĹŹ­čĹŹ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge