Recensie: Herinneringen van een ‘moffenkind’ – Monika Diederichs

Herinneringen van een moffenkind
Coverfoto van Uitgeverij Aspekt

Van Uitgeverij Aspekt kreeg ik een mooi pakket vol boeken. In dit pakket zat ook Herinneringen van een ‘moffenkind’ van Monika Diederichs. Ik was direct gegrepen door het persoonlijke verhaal van Monika. In mijn recensie vertel ik je meer. Lees je mee?

Het verhaal van Herinneringen van een ‘moffenkind’

Dit staat op de achterkant van ‘Herinneringen van een ‘moffenkind”:

Monika Diederichs is historica en gespecialiseerd in Oral History.
Haar onderzoek naar Nederlandse meisjes en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgingen met Duitse soldaten: “Wie geschoren wordt moet stil zitten’, werd in 2006 gepubliceerd. Diederichs tweede boek: “Kinderen van Duitse militairen in Nederland’, dat ingaat op de volwassen nakomelingen van Duitse militairen, verscheen in 2012.
In ‘Herinneringen van een Moffenkind’, geeft Diederichs, die in Duitsland geboren werd en na de oorlog in Nederland opgroeide, betekenis aan haar zoektocht naar identificatie en aan de discriminatie waar zij mee te maken kreeg.
De verweving van haar persoonlijke verhaal en het bestaande fenomeen van afwijzing en uitsluiting van moeders en kinderen geboren uit een Duitse verbintenis gedurende de oorlogsjaren, maken dit boek tot een indringend en waardevol document.

Mijn mening

Monika Diederichs vertelt haar persoonlijke verhaal en dat maakt het aangrijpend. Je voelt de emotie van Monika, maar soms is het een tikkeltje afstandelijk.

De cover is origineel en past bij de sfeer van het verhaal. Het heeft bijna iets nostalgisch. Het geeft je een beeld van een kleine Monika.

Monika heeft een duidelijke en goede stijl. Het leest heel makkelijk. Ze schreef al eerder het boek ‘Wie geschoren wordt moet stilzitten’. Hier ben ik ook benieuwd naar. Hij lijkt me net zo aangrijpend.

Dit verhaal is taboedoorbrekend. Monika durft te schrijven over dit onderwerp en dat is bewonderenswaardig.

Herinneringen van een ‘moffenkind’ is taboedoorbrekend. Het is bewonderenswaardig hoe Monika hierover durft te schrijven.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Aspekt voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Herinneringen van een ‘moffenkind’

Auteur: Monika Diederichs
Uitgever: Uitgeverij Aspekt
Aantal pagina’s: 104
ISBN paperback: 9789463387965
Prijs paperback: €16,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge