Recensie: Het tij hoog, de maan blauw – Jolien Janzing

Op social media zag ik de roman Het tij hoog, de maan blauw van Jolien Janzing regelmatig voorbij komen. Ik was direct gecharmeerd door de mooie, blauwe cover. Toen ik benaderd werd of ik dit boek wilde lezen, twijfelde ik geen moment. Ik kan je vertellen: de cover is in het echt nog veel mooier! In mijn recensie ga ik je meer vertellen over deze historische roman. Lees je mee?

Het verhaal van Het tij hoog, de maan blauw

Hier gaat ‘Het tij hoog, de maan blauw’ over:

Antwerpen, eind 19de eeuw. Léonie Osterrieth, een elegante weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Het liefst zou ze zelf naar verre continenten reizen, maar ondanks haar fortuin voelt ze zich als vrouw beteugeld door de conventies van haar tijd. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen. Er bloeit een warme genegenheid tussen hen. Adrien is de commandant van een internationale bemanning, onder wie Roald Amundsen. Later komt ook Frederick Cook aan boord. De driemaster de Belgica vertrekt uit de haven van Antwerpen. Het wordt een wervelende reis, maar aan de Zuidpool loopt het mis. Als er geen nieuws komt van de Belgica, vreest Léonie het ergste.

Mijn mening

De cover is fenomenaal. De kleine vlakjes zijn als reliëf op de cover van de paperback gemaakt. Het lijkt wel bijna mozaïek. Het geeft de historische roman een mysterieus sfeertje. De cover is grafisch heel sterk. Een pareltje om in je kast te hebben staan, denk ik.

In het begin moest ik even wennen aan de stijl van Jolien Janzing. Er worden veel details genoemd. Je moet hier van houden. In het begin stoorde het me, maar ik wende er vrij snel aan. Op een gegeven moment vond ik de details juist een toegevoegde waarde. Het gaf het verhaal iets extra’s. Naast de gedetailleerde stijl van Jolien is de stijl ook fijntjes. Ze weet je mee te nemen naar de 19e eeuw. Het is zo goed gedaan.

Het hoofdpersonage, Léonie Osterrieth, heeft echt bestaan (net als de vele andere personages in dit verhaal). Door de invulling van Jolien Janzing krijgt Léonie Osterrieth een karakter. Ze komt echt to leven in dit boek.

Léonie vond ik een interessante vrouw. Langzaam werd ik verliefd op haar als personage. Ze is zo anders dan de vrouwen uit haar tijd. Het leek alsof ze haar tijd ver vooruit was. Ze is krachtig en vol levenslust. Jolien Janzing zet met Léonie een steengoed personage neer.

‘Het tij hoog, de maan blauw’ is een heel mooi verhaal. Soms raakte ik echter de draad even kwijt als er iets werd verteld over bijvoorbeeld iemand uit de expeditiecrew. Uiteindelijk raakte ik wel weer op het goede pad en kwam alles bij het einde mooi bij elkaar.

Ik heb genoten van ‘Het tij hoog, de maan blauw’. Het is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Natuurlijk zit er een gedeelte fictie in. Daar ontkom je niet aan (of je moet een non-fictie boek schrijven natuurlijk) bij een roman. Ben je gek op historische romans, dan is dit verhaal zeker eentje voor op je lijstje.

Het tij hoog, de maan blauw is een hele mooie historische roman. De fenomenale cover maakt het geheel helemaal af.

Liefs,

Veronique

*Bedankt New book Collective voor het boek!

*Je kunt het boek bij de lokale of online boekhandel bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Het tij hoog, de maan blauw

Auteur: Jolien Janzing
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
ISBN ebook: 9789460019227 
Prijs ebook: €9,99
ISBN paperback: 9789460019210 
Prijs paperback: €20,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge