Recensie: Het Verdronken Land – Olga Ponjee

Het Verdronken LandVan Uitgeverij LetterRijn kreeg ik het boek Het Verdronken Land van Olga Ponjee opgestuurd. In deze recensie vertel ik je meer over deze Cli-Fi (Climate Fiction).

Het verhaal

Op de achterkant van ‘Het Verdronken Land’ staat een hele interessante tekst. Deze kun je hier vinden.

‘Het Verdronken Land’ gaat over Nederland in de nabije toekomst. Een superstorm heeft de dijken verwoest en heeft een deel van het land onder water gezet. Voedsel, medicijnen en huizen worden schaarser en de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit elke dag. Dan wordt de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, Emir Berk, vermoord. De paniek is compleet.

Loekie Laroes, dochter van een beruchte journaliste, heeft de aanslag op Berk gefilmd en is het nieuwe doelwit. Haar beste vriend, Jacinto Zondervan, ontdekt een gruwelijk geheim in een van de vluchtelingenkampen. Felix Rutgers van Rozenburg, zoon van een populistische politicus, wordt ontvoerd door een radicale groepering. De drie tieners ontrafelen een complot dat de toekomst van Nederland in gevaar brengt. Kunnen zij het tij keren?

Mijn mening

‘Het Verdronken Land’ valt onder de genres Young Adult en Climate Fiction (Cli-Fi). De cover geeft een verkeerd beeld van het verhaal en lijkt meer op een kinderboek.

Het duurde even voor ik in het verhaal kwam en in het begin moest ik even wennen. Dit heeft te maken met de drie verschillende perspectieven en hoe deze in relatie staan tot elkaar. Daarnaast moest ik ook wennen aan de schrijfstijl van Olga Ponjee. De schrijfstijl pakte me niet direct in.

Er worden ook allerlei politieke spelletjes gespeeld. De intriges en geheimen worden realistisch neergezet en laten je nadenken over de huidige politiek. Het is wel even wennen aan alle politieke partijen en radicale groeperingen.

De ramptoestand van Nederland is gruwelijk realistisch weergegeven en je kunt je precies voorstellen hoe het moet zijn in zo’n vluchtelingenkamp. Het geeft je het gevoel dat het ‘kan’ gebeuren. Het is Olga Ponjee gelukt om een realistische wereld neer te zetten. In het verhaal wordt de spanning goed opgebouwd. Soms vergeet je dat het niet echt is.

Olga Ponjee is het gelukt om een realistische wereld neer te zetten in Het Verdronken Land.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij LetterRijn voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Dit boek kopen?
Boeken algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge