Blind Date #1: Lezen zonder voorkennis – Uitgeverij Brandt

In Blind Date lees ik een boek zonder voorkennis. Ik weet niet wie de schrijver is, waar het boek over gaat, welk genre het is of hoe het boek eruitziet. Hoe is het om een boek te lezen zonder voorkennis? Dit is de eerste Blind Date!

Uitgeverij Brandt stuurde mij een pdf-bestand met een anoniem boek. Ik vertel je eerst meer over het verhaal, dan geef ik mijn mening en vervolgens vertel ik over mijn Blind Date ervaring met dit boek. Aan het eind van dit artikel doe ik een dappere poging om het boek te raden…

*Dit artikel berust op mijn eigen interpretatie van het verhaal en ik ben heel benieuwd of dit uiteindelijk klopt. Dit lezen jullie in het tweede artikel. Ik heb geprobeerd geen spoilers weg te geven.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Albert. Albert is een bekende bioloog en ligt in coma na een heftig ongeluk. Aan zijn bed zitten, afwisselend, zijn ex-vrouw Machteld en zijn broertje Joost. Machteld en Joost praten tegen Albert en halen herinneringen op aan de tijd die ze met Albert hebben gehad. Joost is een bekende televisiepresentator en praat over hun jeugd, hun moeder en zijn huidige leven. Machteld vertelt vol liefde over hun verleden, maar doet ook een boekje over haar getrouwde leven met Albert. Je leert in een korte tijd Albert, Joost en Machteld kennen.

Mijn mening

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en je leest afwisselend vanuit het perspectief van Machteld en Joost. Ze praten tegen Albert en de hele tijd verwacht je dat Albert iets terug zegt. Er zitten mooie monologen in over het leven en sommige zinnen zijn heel mooi geschreven. De metaforen zijn heel goed gevonden. De schrijfstijl van deze schrijver is heel beeldend en soms een tikkeltje ironisch.

Machteld groeit uit tot een sterk personage. Aan Albert kreeg ik langzaam een hekel. Machteld en Joost worstelen met verschillende emoties, zoals boosheid, verdriet en wanhoop. Doordat je maar één kant van het verhaal krijgt (Albert ligt in coma), vorm jezelf een beeld van Albert.

De tijd in het boek vond ik lastig te bepalen. Soms ging het langzaam en soms heel snel. Er zitten veel kleine, verrassende gebeurtenissen in die groots uitpakken.

Het einde is heel bijzonder en past perfect bij dit verhaal. Het is rond en het verhaal voelde af. Dit boek raakte me.

De emoties in dit verhaal raakten me.

Mijn ervaring

Hoe ging het?

Van te voren vond ik het heel spannend. Ik wist niet wat ik kon verwachten van dit verhaal en dat maakte het lezen heel onbevangen.

Je wordt echt in het verhaal gegooid en ik las met een kinderlijke nieuwsgierigheid het boek. Dit gaf me ook een bepaalde rust. Je hebt geen verwachtingen en dat las heel fijn.

In het begin moest ik aan de situatie van Albert wennen en snapte ik niet goed wat er aan de hand was. De personen gooide ik in het begin door elkaar en ik gaf ze de verkeerde relatie tot elkaar. Daar moest ik om lachen. Uiteindelijk kwam ik in het verhaal en heb ik er echt van genoten. Het boek was veel te snel uit en daar baalde ik van.

Ik merkte dat ik mijn mening makkelijk gaf. Ik had ook geen verwachtingen en ik schreef heel onbevangen mijn recensie.

Mijn voorspelling

Ik denk dat ik de schrijver niet ken. Volgens mij heb ik nog niks van deze schrijver gelezen. Ik ken het boek niet en ik heb geen idee hoe het heet. Het genre is een roman. Verder is de voorkant van het boek eenvoudig en heel sereen: een rustige cover met een eenvoudig lettertype.

Dit was de eerste Blind Date! En wat vond ik het leuk om op deze manier een boek te lezen en dit artikel te maken. Ik ben benieuw welk boek dit is… Tot bij het tweede artikel!

Welk boek denk jij dat het is?

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Brandt voor jullie samenwerking!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie is hier te vinden. 
*Meer informatie over Blind Date is hier te vinden.

12 Replies to “Blind Date #1: Lezen zonder voorkennis – Uitgeverij Brandt”

 1. Ha ik weet het. Moet het zelf nog lezen. Heb boek gekocht vanwege schrijver. Ik las eerder ” naar de haaien ” van hem en die was top! Deze ligt al tijd op mijn tbr. Maar recensie boeken gaan nu eenmaal voor… Vind beetje zonde om spoiler te plaatsen. Gun rest v je lezers het puzzeltje nog even en zelf te raden😀

 2. Ik vind dit dus zo’n origineel concept! Lezen zonder voorkennis lijkt mij een geheel andere ervaring dan lezen met. 🙂 Ik merk dat ik vaak beïnvloed wordt door mijn verwachtingen. De uitgeverij heeft stiekem op Twitter al verklapt welk boek het is, dus ik houd nog even mijn mond.
  Judith onlangs geplaatst…Niemands meisje – Lydia RoodMy Profile

  1. Dankjewel! 🙂

   Ik heb het concept van Blind Date zelf bedacht. Een paar maanden geleden bedacht ik dit idee en ik opperde op Twitter het idee. Daar kreeg ik veel reacties op en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik uitgeverijen benaderd. En die wilde graag meewerken. 🙂

   Leuk dat je enthousiast bent! Ik ben benieuwd of je gelijkt hebt… Volgende week komt het tweede artikel online. Hierin onthul ik het boek en mijn reactie hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge