Dick Bruna (1927-2017)~ Ode aan vader Nijn

Vandaag kreeg ik een berichtje binnen op mijn telefoon: Dick Bruna was overleden. De vader van Nijntje is niet meer. Mijn hele tijdlijn op sociale media stond vol met berichten met huilende Nijntjes en andere lieve berichtjes voor Vader Nijn.

Over Dick Bruna

Dick Bruna werd geboren in 1927 in Utrecht. Zijn vader was uitgever. Het was de bedoeling dat Dick Bruna later in de voetsporen zou treden van zijn vader, maar hij koos voor een andere richting. Hij ging als tekenaar werken bij de uitgeverij. Hij ontwierp veel boekomslagen en in 1953 verscheen zijn eerste kinderboek De Appel. In 1955 verscheen het eerste Nijntje-boek. In 2007 stond de teller op 30 Nijntje-boekjes.

Kennismaking met Nijntje

Ik leerde Nijntje kennen toen ik nog heel klein was. Pap en mam lazen mij voor en de boeken werden verslonden. Volgens mij zijn ze nog ergens op zolder te vinden. Sommige boekjes vielen uit elkaar en zijn een aantal keer geplakt. Later las ik ze voor aan mijn zusje en het oppaskindje kreeg ook een aantal keren Nijntje te horen.

Kracht van Nijntje

De simpele manier van vormgeving is de kracht achter Nijntje geweest. De vormen zijn eenvoudig en het (ko)nijntje heeft menselijke trekjes. Het was een gouden combinatie! En dat blijkt… de boekjes werden vertaald in meer dan 50 talen. In Japan is Nijntje razend populair. Later kwam er ook een merchandise. Er zijn zelfs twee Nijntje-winkels te vinden in ons land; in Maastricht en Amsterdam. Ik ben zelf gek op de eenvoud van Nijntje. Het kleurgebruik is heel mooi en alles vormt een geheel.

Dick Bruna was een meester in het tekenen en schrijven van een wereld waarin alles mogelijk is. De boekjes van Nijntje zijn een mooi nalatenschap van een groot kunstenaar die de wereld een stukje vrolijker maakte.

Dag Vader Nijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge