Het einde

RandomJe leest een boek en je zit helemaal in het verhaal, maar dan is het verhaal uit. Het einde laat je verbouwereerd achter en het laat je nadenken. Er zijn verschillende eindes en daar gaat dit artikel over.

Gesloten einde

Ik vind een gesloten einde prettiger. Dan heb ik het idee dat het verhaal over is. Alles is gezegd en het verhaal is klaar. Er komt niet nog een vervolg. Voor mijn gevoel is het dan afgelopen. Bij boeken die op zichzelf staan, vind ik gesloten eindes mooier. Je blijft niet met vragen achter. Toch, vind ik het ook wel leuk om nog wat stof tot nadenken te krijgen. Het is echt een gevoelskwestie voor mij. De ene keer vind ik het fijn en de andere keer niet. Het ligt aan het verhaal.

Open einde

Een ander soort einde is het open einde. Er komt misschien nog een vervolg op een boek. Ik snap soms de keuze van een open einde en dan past het ook perfect bij het boek. Bij de Nieuwe collega van Tammy Cohen vond ik het einde perfect. Het laat je nadenken en geeft je een gevoel dat past bij het verhaal. Bij boekenseries vind ik een open einde beter passen. Je wil het volgende boek lezen. Daar vind ik de keuze van een open einde logischer. Ik heb dit ook bij films. Als een film een open einde heeft, dan voel ik me een beetje raar. Alsof de film nog niet klaar is.

Beide eindes hebben hun voordelen en hun nadelen. Uiteindelijk draait het toch om het verhaal en dan maakt een open of gesloten einde niet uit.

Welk einde vind jij fijner?Β 

Liefs,

Veronique

2 Replies to “Het einde”

  1. Voor een alleenstaand boek is een gesloten einde fijn. Je leeft naar het einde toe en krijgt ook de afsluiting. Een open einde is idd leuker voor een serie zodat je benieuwd bent naar het volgende deel. Wat ik wel een ramp vind is een cliffhanger als einde en dan een jaar moeten wachten op het volgende deel. Dat heb ik al bij enkele series gehad en dat is wel frustrerend ! Maar als het boek dan uitkomt ….. snel naar de winkel om te weten hoe het verder gaat. Daarom wacht ik nu soms ook met de aankoop van een serie. Dan liever allemaal ineens kopen om dat te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge