Kunstbende Limburg 2017 – Finale

Vandaag even een ander soort artikel op mijn blog. Op zondag 19 maart 2017 was ik bij de finale(s) van Kunstbende Limburg. Kunstbende is een wedstrijd voor jong talent. Het was een middag vol talent en creatieve mensen.

Wat is Kunstbende?

Het is misschien even goed om uit te leggen wat Kunstbende is. Kunstbende is een initiatief om jong creatief talent te ontdekken. Door Kunstbende worden jongeren gestimuleerd om hun eigen talent te ontdekken en te ontwikkelen. Bekende artiesten, zoals: Trijntje Oosterhuis, Martin Garrix en Claudia de Breij hebben ooit meegedaan aan Kunstbende. Er zijn verschillende categorieën waar je aan mee kunt doen: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Theater en Taal. Kunstbende is voor jongeren van 12 t/m 18 jaar.

19 Maart 2017- Finale Kunstbende Limburg

Wanneer je meedoet aan Kunstbende zijn er eerst voorrondes. Deze zijn bij jou in de regio. Win je deze voorronde? Dan ga je door naar de finale in je regio. Zo zijn er finales in Utrecht, Friesland, Groningen, etc. en in Limburg. Op zondag 19 maart 2017 kwamen meer dan 400 Limburgse talenten naar Sittard toe om daar hun talent te laten zien. Hun talent was te zien 12.30 t-m 19.30 uur. Elke categorie had verschillende juryleden. Zij beoordelen elke act en de talenten krijgen allemaal na afloop een juryrapport met feedback. Een paar uur vol met muziek, dans, theater, films, kunst, modeshows en taal. Een grote verscheidenheid aan jongeren met allemaal een creatief talent is een mooi gezicht.

De presentatie was in handen van Bas Machiels. Hij praatte de dag aan elkaar en verder was er bij elke categorie een presentator. Ik heb veel verschillende categorieën gezien. Ik begon de middag bij Muziek. Het was een grote variëteit aan genres, liedjes en jongeren. Van rap tot acoustisch. Het kwam allemaal voorbij. Elke deelnemer deed ook mee met een zelfgeschreven (!) nummer. Het was knap om te zien hoe verschillend de liedjes zijn. Heel tof! Daarna heb ik Dans gezien. Dit was ook verschillend, maar betrof vooral grote groepen. Het is enorm mooi om te zien hoe strak sommige groepen bewegen. Theater was heel erg leuk. Kleine groepjes of een meisje dat een monoloog hield over het leven. Zoveel wijsheid en mooie woorden. Film heb ik maar kort gezien, omdat ik nieuwsgierig was naar de Expo. De Expo vond plaats in een zaal en stond vol met allemaal kunstwerken. Zo gaaf om te zien hoe jong sommigen zijn en wat ze dan al kunnen maken!

Taal

Mijn blog is een boekenblog en gaat natuurlijk over boeken en lezen. Maar ik vond Taal zo’n mooie categorie, dat ik die even in de spotlight wil zetten. De presentatie was in handen van Judith van Kessel.

In de categorie Taal stonden 8 deelnemers klaar om hun verhaal, gedicht en alles wat met taal te maken heeft, te laten zien. De eerste 4 heb ik helaas gemist, omdat ik een andere verplichting had. Maar de laatste 4 deelnemers heb ik wel gehoord. En wat zijn ze goed! Noam Roovers trapte af. Deze jongen is 12 jaar en had een boek (!) geschreven. Hij las een stukje voor. Knap! Daarna kwam een duo: Menno Prins en Sanne Karel. Zij hadden een interessante dialoog over hoe iemand een mening vormt over een onderwerp. Een paar mooie zinnen zaten in het verhaal:

“Je bent de dictator van je eigen vrede” 

“Blikken willen te veel vertellen.”

De derde deelnemer was een jongen van 18 jaar. Hij heet Xander Lenders en droeg voor uit zijn dagboek vol mijmeringen en herinneringen. In zijn verhaal zaten mooie wijsheden verscholen en gaven je een boodschap mee.

“Gooi jezelf de wereld in en doe dat met zin.”

Annebel van Amersfoort vertelde dat ze enorm nerveus was, maar daar was tijdens haar performance niks van te merken. Haar verhaal ging over een ideeënbus. Een interessant concept dat je aan het denken zette.

De jury bestond uit Marlouk Basten. Zij schrijft o.a. gedichten voor Metro die op vrijdag verschijnen. Julie Droeghaag schrijft o.a. voor Loesje en is jeugdstadsdichter van Sittard-Geleen. Yorick Wolswijk sluit het rijtje van de juryleden Taal. Hij schrijft theaterteksten en filmscenario’s.

Prijswinnaars Taal:

1. Heleen Sillekens

2. Sanne en Menno

3. Avalon.

Heleen gaat Limburg vertegenwoordigen bij de landelijke finale van Kunstbende 2017.

Het was een ontzettende leuke dag! Bedankt Kunstbende Limburg!

Ik ben benieuwd. Had/heb jij een creatief talent?

Veel liefs,

Veronique

*Foto’s zijn gemaakt door René Bradwolff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge