Recensie: Als de mantel niet meer past… – Joke Werner

Als de mantel niet meer past

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. En daarom heb ik vandaag niet één, maar twee artikelen voor je. Ik begin met een recensie van het boek Als de mantel niet meer past… van Joke Werner. Vanmiddag hebben Conny (van Conniesboekkies) en ik weer een Leesclub-artikel voor je. We vertellen dan meer over waarom deze dag zo belangrijk is en waarom we hier graag bij stil wilden staan. Nu eerst de recensie! Lees je mee?

Het verhaal van Als de mantel niet meer past…

Hier gaat ‘Als de mantel niet meer past…’ over:

oke Werner (1948) is geestelijk verzorger met een eigen praktijk: ZinInZicht.
Toen zij nog in een verpleeghuis werkzaam was, ontmoette ze verschillende mantelzorgers die daar hun geliefde bezochten. Uit de diverse gesprekken met mantelzorgers bleek enerzijds de enorme spanning die werd gevoeld tussen het liever zelf willen verzorgen van de dierbare én anderzijds het niet meer kunnen volhouden door geestelijke en lichamelijke uitputting.
In dit boek wordt die spanning beschreven in verschillende gesprekken. De mantelzorgers gaven hun medewerking vooral om met hun interview anderen tot steun en troost te zijn.
Op de cover is een beeldhouwwerk te zien, gemaakt door Lotta Blokker, dat op een ontroerende wijze laat zien hoe zwaar belast de mantelzorger zich vaak heeft gevoeld.
De rode draad bij deze interviews is dat de mantelzorger het zo graag had willen volhouden, maar dat het op enig moment niet langer meer ging.

Mijn mening

‘Als de mantel niet meer past…’ heeft een goed begin. Door de cijfers over mantelzorgers krijg je een goed beeld van de huidige situatie. Het begint zakelijk en dan gaat Joke door naar het gevoel in de interviews. Ze geeft het thema ‘mantelzorg’ een gezicht (meerdere gezichten eigenlijk).

Ik heb een aantal keren het boek weg moeten leggen, omdat ik overmand werd door emoties. Het was zo herkenbaar. Ik was een aantal jaar mantelzorger voor mijn lieve oma. Dit zorgde voor nog meer emoties bij de interviews.

De interviews zijn duidelijk. De afwisseling tussen de quotes en de samenvatting van Joke Werner vind ik erg fijn.

Er worden verschillende mensen geïnterviewd. Dit laat goed zien hoe de verschillende situaties zijn. Niet elke mantelzorgsituatie is hetzelfde. Het ging ook niet alleen over dementie, maar ook over bijvoorbeeld Parkinson of iemand die een heup gebroken had en toen afhankelijk werd van een mantelzorger.

Soms heeft het boek een beetje een negatieve ondertoon. Dit vond ik soms een tikkeltje storend.

De titel is heel mooi gekozen. Hij past bij het doel en de cover ondersteunt dit.

Als de mantel niet meer past… laat een goed beeld zien van de verschillende mantelzorgsituaties in Nederland. Het is een mustread voor mensen in de zorg of als je in een mantelzorgsituatie zit.

Ik schreef al eens eerder over dementie en mijn oma. Deze artikelen kun je hier lezen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Aspekt voor het boek!

*Je kunt het boek kopen bij de lokale of online boekhandel.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Als de mantel niet meer past…

Auteur: Joke Werner
Uitgever: Uitgeverij Aspekt
ISBN paperback: 9789463388658 
Prijs paperback: €16,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge