Recensie: Altijd dichtbij – Mark Janssen

2 november vind ik een nare dag. Dit is namelijk de sterfdag van mijn lieve oma. Een paar weken geleden las ik het persbericht van het prentenboek Altijd dichtbij van Mark Janssen. Het prentenboek gaat over het missen van iemand en hoe het gemist groter wordt als je probeert iemand niet te missen. Het was alsof het zo moest zijn. Vandaag ik bespreek ik op mijn blog dit boek. Speciaal voor mijn oma.

Het verhaal van Altijd dichtbij

Hier gaat ‘Altijd dichtbij’ over:

Oma is er niet meer…

Wat doe je met een gemis dat alleen maar groter wordt als je probeert minder te missen?

Ze had gezegd:
‘Als je je verdrietig voelt
omdat ik er niet meer ben,
juist dan ben ik heel dicht bij je.’

Dan kom je er langzaam, beetje bij beetje, achter dat degene van wie je houdt nooit echt weg is. Dat je overal tekenen kunt zien van de liefde, de aandacht, de aanwezigheid van die ene die lijfelijk niet meer aanwezig is – maar toch altijd dichtbij.

In schitterend gedetailleerde zwart-wittekeningen die zijn geïnspireerd door zijn bezoeken aan Nepal, verbeeldt Mark Janssen een wereld waarin een vlinder, een vis, een aapje en andere kleine tekens de verschijning zijn van de grootmoeder die gemist wordt. Een verhaal dat ontroerend is in zijn schoonheid, zijn eenvoud en zijn taal. Een boek dat troost en hoop brengt voor jong en oud. Mark Janssen verrast opnieuw…

Mijn mening

Het prentenboek ‘Altijd dichtbij’ komt in twee edities uit. De reguliere editie (die heb ik gekregen) is al prachtig. De gouden details, de tekeningen en het formaat van het boek zijn al magisch. De luxe-editie is gedrukt in groot formaat en de details zijn hierdoor nog beter te volgen. De kaft is van linnen. Beide edities vind ik kunstwerken.

Toen ik het boek uitpakte, vielen me direct de details op. De details zijn eenvoudig, maar spreken zo voor zich. Het is waanzinnig mooi. Het zijn zwart-wittekeningen, maar zo mooi. Normaal vind ik kleur heel mooi, maar in dit geval past het zo goed bij het verhaal en de boodschap.

De korte teksten op de pagina zijn eenvoudig, maar zitten vol diepere betekenis. Sommige teksten zijn zo gevoelig. Ik kreeg regelmatig kippenvel.

Het verhaal is voor veel mensen herkenbaar. Dat gevoel van gemis is zo akelig. Mark Janssen geeft er een hele mooie draai aan. Ik heb intens genoten van dit boek.

Altijd dichtbij is een heel mooi boek met mooie teksten en magische tekeningen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt uitgeverij Lemniscaat voor het boek!

*Je kunt dit boek in de lokale of bij de online boekhandel bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Altijd dichtbij

Auteur: Mark Janssen
Uitgever: Lemniscaat
ISBN hardcover: 9789047712640 
Prijs hardcover: €16,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge