Recensie: Amalia – Claudia de Breij

Toen ik hoorde over het boek Amalia van Claudia de Breij was ik direct nieuwsgierig. Voor Kerst kreeg ik het boek en vandaag ga ik je meer vertellen over dit boek over de toekomstige koningin. Lees je mee?

Het verhaal van Amalia

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik. Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

Mijn mening

Wat me direct opvalt, is de mooie foto van Amalia. Het is een vriendelijke, open foto. Het nodigt uit om het boek te lezen.

De warmte van de stijl van Claudia de Breij komt goed tot uiting in dit boek. Het is een bepaalde gemakkelijkheid die me raakt. Misschien komt het ook door de warmte tussen Amalia en Claudia. Je voelt dat er een bepaalde verstandhouding is. Hierdoor ligt er nu een mooi portret van onze toekomstige koningin.

Het is een persoon verhaal, bijna vriendelijk. Je hebt een bepaald beeld van haar en misschien is dat ook gevormd door de media. Juist door dit verhaal krijg je een beter beeld.

De hoofdstukken zijn kort en hierdoor vlieg je eigenlijk door het boek. Sowieso is het boek erg dun. Ik had in eerste instantie gedacht dat het dikker zou zijn. Ik had het dan ook in één keer uitgelezen. Het is gewoon een prachtig portret!

Amalia is een prachtig portret van onze toekomstige koningin.

Liefs,

Veronique

Ik heb dit boek gekregen voor Kerst. Het is geen recensie-exemplaar! Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Amalia

Auteur: Claudia de Breij
Uitgever: Uitgeverij Pluim
ISBN Hardcover:  9789493256637
ISBN e-book: 9789493256644  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge