Recensie: Catalogus – Thomas van Hout

Ik kan enorm genieten van gedichten. Vandaag heb ik de recensie van de gedichtenbundel Catalogus van Thomas van Hout voor je. Lees je mee?

Het verhaal van Catalogus

Hier gaat ‘Catalogus’ over:

In zijn debuutbundel ‘Catalogus’ gaat dichtende barman Thomas van Hout in op verschillende facetten van de hedendaagse samenleving. Zo komen intieme, persoonlijke reflecties aan bod over eenzaamheid, onvermijdelijke, ongemakkelijke situaties en al dan niet beantwoorde verlangens. Er wordt kritisch gekeken naar standaarden die als normaal worden beschouwd en er wordt diep ingegaan op randfiguren in de maatschappij.

Als een buitenstaander observeert Van Hout deze gevallen en neemt ze nauwlettend onder de loep. Is alleen zijn wenselijk of een onontkoombare vloek? Hoe gaan we om met technologische ontwikkelingen? Wat is het belang van onderwijs? Deze en andere vragen worden gesteld in de vorm van portretten, karakterstudies en stadsgezichten in dichtvorm. Daarmee wekt Van Hout beelden tot leven die oproepen tot inzicht of juist zorgen voor troost en herkenning. Zo neemt Van Hout je in zijn debuut mee in de gedachten van een barman.

Mijn mening

De gedichtenbundel heeft een smal formaat en is niet zo dik. Je kunt het makkelijk meenemen of op je nachtkastje leggen. De cover is bijzonder en lijkt wel een schilderij. Ik denk alleen dat hij mij niet zou opvallen in een boekhandel. Daarvoor is hij te eenvoudig.

Op de flaptekst wordt al veel gezegd over de bundel. Misschien staat er een beetje te veel tekst op de achterkant. Het kan de lat hoog leggen.

Thomas van Hout heeft als kracht om met weinig woorden veel te zeggen. Elk woord is bewust neergezet. Je ziet dat er goed over na is gedacht. De eenvoud van de gedichten in combinatie met duurdere/chiquere woorden zorgen voor een mooi evenwicht.

De opmaak van de bundel is eenvoudig. De aandacht gaat echt uit naar de gedichten en de woorden op papier. De afwisseling tussen de lange en kortere gedichten vind ik heel prettig. Het is allemaal zo goed in balans.

Catalogus is een mooie dichtbundel die perfect in balans is.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Palmslag voor het boek!

Je kunt dit boek o.a. bij de lokale boekhandel, Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Catalogus

Auteur: Thomas van Hout
Uitgever: Uitgeverij Palmslag
ISBN paperback: 9789493059832 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge