Recensie: Dames op de Herengracht – Margareth Hillebrandt

Dames op de Herengracht

Van Uitgeverij LetterRijn kreeg ik de roman Dames op de Herengracht van Margareth Hillebrandt. Een mooie roman over vriendschap. In mijn recensie vertel ik je snel meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Dames op de Herengracht

Dit staat op de achterkant van ‘Dames op de Herengracht’:

Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen – Dorine, Julia en Lily – elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: we gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al haar pijnlijke details.
Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.

Mijn mening

In het begin moest ik even wennen aan het verhaal van ‘Dames op de Herengracht’ en had ik het gevoel dat er iets niet klopte. Het duurde even voor ik in het verhaal zit.

Margareth Hillebrandt heeft een goede stijl. Het leest heel fijn. Daarnaast roert Margareth een aantal maatschappelijke thema’s, zoals dementie en ouderdom, aan. Dit vond ik een mooie toevoeging. Het was een heel eerlijk verhaal.

De hoofdrolspelers zijn een aantal oudere dames die gaan samenwonen in Leiden. Dat is een origineel gegeven. Je wordt als lezer even een oudere dame en je kunt je, dankzij Margareth, goed inleven in het leven van de dames. Je gaat een beetje houden van de dames.

Humor is in het verhaal ruimschoots aanwezig. Soms heb ik hardop gelachen om de uitspraken of avonturen van de dames. De voorkant is heel mooi. De blaadjes die wegwaaien hebben iets symbolisch.

Dames op de Herengracht is een mooi verhaal over vriendschap. De dames sluit je in je hart.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij LetterRijn voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge