Recensie: Dankbaar lichaam – Thomas Möhlmann

Ik lees steeds vaker gedichtenbundels en toen Uitgeverij Prometheus een blogtour organiseerde rondom Dankbaar lichaam van Thomas Möhlmann wilde ik graag meedoen. Vandaag vertel ik je alles over deze bundel. Lees je mee?

Het verhaal van Dankbaar lichaam

Dit staat op de achterkant van ‘Dankbaar lichaam’:

In de poëzie van Thomas Möhlmann komt af en toe een personage langs dat naar de naam Momo luistert. Momo was stationswachter, minderjarige hotelreceptionist, soms meer jongen, soms meer meisje.
In ‘Dankbaar lichaam’ is Momo terechtgekomen in een kleine, hechte gemeenschap. De bundel vertelt over de liefde die zich tussen hem en een dorpsdochter ontvouwt, inclusief de dramatische gevolgen voor hem, haar, haar vader en de hele gemeenschap. Het verhaal wordt gedeeltelijk door omstanders en betrokkenen, en grotendeels door de twee geliefden verteld.
Elk afzonderlijk gedicht is een korrel in de caleidoscoop die zicht geeft op de grootste waarheid waartoe de menselijke soort in staat blijkt: liefde overwint alles, zelfs als niet iedereen het overleeft. Dankbaar lichaam is Möhlmanns meest liefderijke dichtbundel ooit.

Mijn mening

De cover van ‘Dankbaar lichaam’ is apart en bijzonder te noemen. Het is er een die opvalt en waar je ook op zal vallen in de boekhandel. De flaptekst intrigeerde me. Ik wist niet zo goed wat ik me bij de ondertitel ‘Een liefdesverhaal in gedichten‘ moest voorstellen. Het maakte me nieuwsgierig.

Dit liefdesverhaal in gedichten is op een bijzondere manier uitgewerkt. Elk gedicht laat een stukje van de puzzel van het liefdesverhaal zien. Het is onderdeel van een groter geheel. Dit gegeven vond ik heel mooi. Maar ik raakte ook de draad kwijt door deze losse stukjes en daardoor vond ik het geen totaal verhaal meer.

De stijl van Thomas Möhlmann is soms zacht, maar soms ook enorm hard. Deze tegenstelling vond ik soms erg mooi, maar soms irriteerde het me, omdat het niet bij het gevoel van het gedichte paste.

Sommige gedichten raakten me en zetten me aan het denken. Soms moet je een gedicht een aantal keer lezen om hem beter te begrijpen.

Dankbaar lichaam is een bundel met gedichten die je soms raken en aan het denken zetten.

Blogtour Dankbaar lichaam

Er doen meer leuke bloggers mee aan deze blogtour! Sommige recensies zullen al online staan:

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Prometheus voor het boek en de leuke blogtour!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel, Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Dankbaar lichaam

Auteur: Thomas Möhlmann
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
ISBN ebook: 9789044647747 
ISBN paperback: 9789044647730 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge