Recensie: De bastaard van Brussel – Simone van der Vlugt

In dit artikel vertelde ik al over de jubileumedities van ‘De bastaard van Brussel’ en ‘De slavenring’ van Simone van der Vlugt. Vandaag deel ik de recensie van De bastaard van Brussel met je. Lees je mee?

Het verhaal van De bastaard van Brussel

Hier gaat ‘De bastaard van Brussel’ over:

Brussel 1565. Crispijn Matsijs is eigenaar van bierbrouwerij en taveerne “Au brasseur’. Hij wordt in zijn werk bijgestaan door de dienstmeid Stina en haar dochter Eva. Sinds de gevreesde inquisiteur Pieter Titelmans in de stad is, wordt het dagelijkse leven steeds vaker verstoord door openbare executies, waarbij iedereen die commentaar heeft op het katholieke geloof, op de brandstapel belandt.
De situatie wordt nog dreigender als de Spaanse koning de hertog van Alva naar de Nederlanden stuurt om schoon schip te maken met alle ketterij. Vanaf dat moment is niemand zijn leven meer zeker. Ook Crispijn komt in moeilijkheden en moet Brussel ontvluchten. Hij sluit zich aan bij de bosgeuzen, die zich verzetten tegen de katholieke machthebbers. Maar Crispijn voelt zich niet erg thuis in het ruwe gezelschap. Hij mist niet alleen het leven in Brussel, ook Eva, op wie hij steeds meer gesteld is geraakt, krijgt hij niet uit zijn gedachten…

Mijn mening

Simone van der Vlugt verstaat de kunst om je mee te nemen naar de wereld van vroeger. Je waant je in 1565 op de markt van Brussel. De details van de markt in die tijd en de uitwerking van de historische personages is magnifiek. Bekende historische personages, zoals Pieter Titelmans (inquisiteur) en Hertog Alva komen echt tot leven. Ze krijgen een gezicht.

Het verhaal is spannend. Sommige details zijn gruwelijk. En ik kan me niet meer van vroeger herinneren dat ze zo beschreven stonden. De spanningsopbouw is goed gedaan. De gebeurtenissen geven het verhaal vaart.

Simone heeft een hele fijne stijl. Ze schrijft beeldend, maar er is genoeg over om zelf in te vullen. Je merkt dat er veel research in dit verhaal zit. Als geschiedenisliefhebber gaat je hart sneller kloppen van de historische gebeurtenissen.

Dit boek is, net als de andere historische jeugd boeken, een goede aanvulling op bijvoorbeeld het geschiedenisonderwijs. Als leerling zie je de geschiedenis op een andere manier.

De epiloog bestaat uit een goede uitleg over de historische feiten e.d. Dit vind ik heel goed gedaan. Je weet wat er echt gebeurd is en wat de fantasie van de schrijver is. Dit geeft het verhaal een grote meerwaarde.

Meer weten over 25 jaar Simone van der Vlugt? Lees dan dit artikel.

De bastaard van Brussel is een spannend verhaal. Bekende historische figuren komen tot leven en je waant je in de historische gebeurtenissen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Lemniscaat voor het boek!

Het boek is verkrijgbaar bij de lokale en online boekhandel.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De bastaard van Brussel

Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Lemniscaat
ISBN paperback: 9789047712152 
Prijs paperback: €15,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge