Recensie: De bijzondere levens van Violette – Valérie Perrin

Van Xander Uitgevers mocht ik meedoen aan de blogtour van De bijzondere levens van Violette van Valérie Perrin. Een bijzondere roman! Ik vertel je graag meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van De bijzondere levens van Violette

Hier gaat het boek over:

Violette Toussaint is de beheerder van een begraafplaats, waar ze in haar kleine huisje steun en een luisterend oor biedt aan iedereen die het kan gebruiken. Ze is bevriend met de grafdelvers, uitvaartmedewerkers en de priester, kent alle vaste bezoekers en houdt een nauwkeurig archief bij van alle begrafenissen die plaatsvinden. Maar als op een dag de knappe politiechef Julien voor haar neus staat met de mededeling dat hij de as van zijn moeder op het graf van een onbekende man wil zetten, verandert Violettes leven voorgoed. Haar zorgvuldig opgebouwde muur tegen de buitenwereld brokkelt langzaam af, en ze wordt gedwongen haar verleden en haar eigen gevoelens eindelijk onder ogen zien.

Mijn mening

De eerste zin van ‘De bijzondere levens van Violette’ raakte me direct. De toon werd letterlijk gezet. Het was een zin die me liet nadenken en die onder mijn huid kroop. Deze hele roman kruipt trouwens onder je huid.

De zangerige, warme en vooral uitnodigende stijl van Valérie Perrin maakt het verhaal af. Met weinig woorden weet Valérie veel te zeggen. Tussen de regels lees je echter nog meer. Het is een verhaal vol liefde en verdriet.

Het is alsof Violette bij je op de bank zit en je met haar aan het kletsen bent. Je leest vanuit een ik-perspectief en dat is even wennen. Ik houd daar niet zo van. Het zet je echter wel dichter bij het personage, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat sommige gebeurtenissen lastig te plaatsen zijn.

De cover is mooi. Het is sereen en rustig. Eigenlijk precies zoals de sfeer in het verhaal. Het is sereen en bijna melancholisch. Je proeft het gemis, het verdriet, maar ook de liefde.

Het is een kabbelende roman met weinig vaart. Het is een dikke pil (480 pagina’s) en hier moet je van houden. Soms moet je een beetje doorzetten. Toch is het prikkelend op een bijzondere manier. Het einde is onverwachts.

Violette is een bijzonder personage. Ze is excentriek en een tikkeltje eigenaardig. Ze bestaat uit veel laagjes en het is een mooie reis om deze laagjes af te pellen.

De bijzondere levens van Violette is een bijzondere roman. Het is er een die onder je huid kruipt.

Blogtour De bijzondere levens van Violette

Deze recensie is onderdeel van de blogtour rondom dit boek. De bovenstaande bloggers doen ook mee!

Liefs,

Veronique

Bedankt Xander Uitgevers voor het boek en de blogtour!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De bijzondere levens van Violette

Auteur: Valérie Perrin
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN paperback:  9789401615921
ISBN e-book: 9789401616041

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge