Recensie: De boom met de bittere bladeren – Ruth Erica

Toen ik het persbericht van De boom met de bittere bladeren van Ruth Erica las, was ik nieuwsgierig. In deze recensie vertel ik je meer over dit bijzondere boek. Lees je mee?

Het verhaal van De boom met de bittere bladeren

Hier gaat ‘De boom met de bittere bladeren’ over:

De zeventienjarige Maridadi werkt op de markt in Rwanda. Het liefst zou ze studeren aan de universiteit, maar daar is geen geld voor. Alle dagen lijken hetzelfde. Totdat Puck opduikt: een Nederlandse studente die Maridadi vraagt voor haar te tolken. Dit zet een stroom van gebeurtenissen in gang. Veertien jaar na de genocide begint Maridadi vragen te stellen bij haar verleden – en vooral bij haar moeders dood tijdens deze inktzwarte periode. Is het wel waar wat de volwassenen haar hebben verteld? Dan stuit Maridadi op een familiegeheim dat haar diep schokt. Hoe bepaalt ze haar positie in het spanningsveld tussen daders en slachtoffers? En lukt het haar om achterhalen wat er met haar moeder is gebeurd?

Mijn mening

De flaptekst en de cover maakte direct diepe indruk op me. Het is anders en heel origineel. Het legt direct de lat hoog. Spoiler: mij viel het absoluut niet tegen. Ik was aangenaam verrast!

Als je het verhaal hebt gelezen, dan snap je de titel. Deze past zo mooi bij het verhaal.

‘De boom met de bittere bladeren’ speelt zich af in Rwanda. Daar ben ik nog nooit geweest en ik heb nog nooit een verhaal dat zich afspeelt in dit land. Heel bijzonder. Het geeft dit boek net iets extra’s. Ruth Erica neemt je mee naar dit bijzondere land.

Maridadi is een heel mooi personage. Ze maakt een hele bijzondere ontwikkeling door in het verhaal. De naam vind ik heel mooi. Puck geeft het verhaal een Nederlands tintje. Ze is een tegenpool van Maridadi en dat maakt het verhaal af. De relatie tussen de twee vrouwen is een mooie basis voor dit verhaal.

‘De boom met de bittere bladeren’ is heftig en soms schokkend. Toch is het goed dat er aandacht wordt besteed aan de genocide. Dit verhaal zorgt voor bewustzijn. De emoties die in het verhaal zitten, zijn rauw. Het bezorgt je regelmatig kippenvel.

De stijl van Ruth Erica is heel mooi. Het is echt genieten. De woordenlijst aan het eind van het boek geeft veel duidelijkheid. Het is handig om bepaalde vertalingen op te zoeken.

De boom met de bittere bladeren zit vol emoties. Het is verrassend. Kippenvel gegarandeerd!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Lemniscaat voor het boek!

*Je kunt het boek bij de lokale of online boekhandel kopen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De boom met de bittere bladeren

Auteur: Ruth Erica
Uitgever: Lemniscaat
ISBN hardcover: 9789047711995 
Prijs hardcover: €15,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge