Recensie: De laatste getuige – Frank Krake

Vandaag heb ik een recensie van een boek met een heel interessant concept voor je. Ik las De laatste getuige van Frank Krake. Alleen niet de gewone editie, maar de Leeslicht-editie. In mijn recensie vertel ik je meer over het verhaal en leg ik je uit wat dit boek speciaal maakt. Lees je mee?

Het verhaal van De laatste getuige

Wim is 16 jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij woont in Amsterdam en is van plan om slager te worden. Maar de Duitsers sturen alle Nederlandse jonge mannen naar Duitsland om daar te werken. Ook Wim moet gaan. Het lukt hem om terug naar Nederland te vluchten en onder te duiken bij een boer. Maar hij wordt gepakt en naar een Duits concentratiekamp gestuurd. En dan begint voor Wim de gruwelijke oorlog pas echt …

Het verhaal van een gewone Amsterdamse jongen uit Kattenburg, die buitengewoon veel pech en toch ook weer heel veel mazzel heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal waar ook jongvolwassenen in willen lezen en waaruit ze veel informatie over de oorlog zullen halen.

Frank Krake schreef de herinneringen van Wim Aloserij op, en voegde er na uitvoerig bronnenonderzoek veel feiten en wetenswaardigheden aan toe.
De hertaling is van Karine Jekel, die voor ons ook korte verhalen schreef.

Mijn mening

‘De laatste getuige’ is een heel heftig verhaal. Het is puur en rauw. Je voelt het verdriet van de pagina’s spatten. Het is een verhaal dat je raakt. Het is een heel eerlijk verhaal.

Frank Krake heeft op een mooie, respectvolle manier de herinneringen van Wim Aloserij opgeschreven. Karine Jekel heeft dit op een mooie manier de hertelling gedaan. De essentie van het verhaal is gebleven.

Dit verhaal zit vol emoties en dat maakt dit boek heel speciaal. Ik vertel je zo meer over het concept van Leeslicht, maar ik wil alvast benadrukken dat het een heel duidelijk te lezen boek is.

Het concept vind ik heel tof en de schuingedrukte woorden (achterin is een woordenlijst opgenomen) geven meer duiding aan het verhaal.

Over Leeslicht

Ik vroeg Uitgeverij Eenvoudig Communiceren om wat meer te vertellen over dit concept:

“Wij schrijven makkelijke boeken voor mensen die lezen lastig vinden. Dat doen we omdat we denken dat leesplezier de sleutel is tot leesvaardiger worden. We geven onze eigen boeken uit, maar we hertalen ook bekende boeken naar A2/B1 leesniveau, zodat iederéén van deze boeken kan genieten. Ook mensen voor wie ‘normale’ boeken te moeilijk zijn.”

Ik vind het belangrijk om hier aandacht aan te geven. Lezen moet leuk zijn en ik denk dat dit wel helpt.

Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren voor het boek!

Je kunt het boek hier bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat geen affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De laatste getuige

Auteur: Frank Krake
Uitgever: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren
ISBN paperback:  9789086965007 

One Reply to “Recensie: De laatste getuige – Frank Krake”

  1. Hoi Veronique,
    Goed om aan dit “2e wereld oorlog thema” aandacht te besteden. Er komen steeds meer nieuwe generaties waar het goed voor is om in te voelen wat dit stukje geschiedenis betekent heeft. Een mooi boek hiervoor.
    Groet, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge