Recensie: De laatste zeppelin – Filip Bastien

Van Phoenix Books mocht ik meedoen aan de blogtour van De laatste zeppelin van Filip Bastien. Zijn roman ‘Winteruren‘ las ik in 2018 als jurylid voor de The Indie Awards. Deze roman won trouwens ook een award. Ik was heel benieuwd naar deze nieuwste roman van deze Vlaamse auteur. Lees je mee?

Het verhaal van De laatste zeppelin

1943. De Tweede Wereldoorlog woedt in volle hevigheid. In het bezette Eeklo baat André Bastien filmzaal Luxor uit – een plek waar luitenant Blutwurst en zijn kompanen regelmatig komen genieten van een Duitstalige film. In de kleinere ruimte naast de filmzaal staat de gerestaureerde cabine van een oude zeppelin, met al zijn zeilen en toebehoren, klaar om ooit opnieuw het luchtruim te kiezen. Op een nacht wordt het stadje opgeschrikt door een moord. Naast de spoorweg vindt men het onthoofde lijk van een Duitse sergeant. Bloedsporen leiden naar de filmzaal en de Duitse bezetter zet een klopjacht in. Wat hebben André en zijn broers hiermee te maken? Slagen zij erin om uit de klauwen van luitenant Blutwurst te blijven? Voor deze roman kruipt de auteur in de huid van zijn vader. Hij laat hem spannende en absurde avonturen beleven, gekruid met een snuifje gezelligheid. Geschikt voor lezers vanaf 18 jaar die altijd al wilden weten hoe het écht met Hitler is afgelopen.

Mijn mening

De cover van ‘De laatste zeppelin’ is een opvallende verschijning. De humor en lichte satire is goed terug te zien op de voorkant. Dit komt ook zeker terug in het verhaal. Het is een cover met een dosis lef. Misschien is hij een tikkeltje te druk naar mijn smaak. Dit komt ook terug in de vormgeving van de binnenkant. Het is druk en hier moet je van houden.

Het begin zet direct de toon. De ‘quote’ is vol humor. Ik vond het een leuk begin. Het verhaal is anders dan de ‘normale’ oorlogsromans. Filip Bastien durft buiten de lijntjes te kleuren. Het is echt een bijzonder verhaal, maar je moet wel houden van de stijl van de auteur, want het kan nogal eigenzinnig zijn. Er zit humor in met een zwart randje.

Het is een spannend verhaal, maar tegelijkertijd heeft het iets warms. Ik raakte wel soms de draad kwijt. Hierdoor raakte ik uit mijn flow. De extra informatie in de laatste hoofdstukken vond ik heel interessant. Het maakte het verhaal af.

De laatste zeppelin is een eigenzinnig verhaal.

Blogtour De laatste zeppelin

Mijn recensie is onderdeel van de blogtour van ‘De laatste zeppelin’. Deze leuke bloggers doen ook mee:

Liefs,

Veronique

Bedankt Phoenix Books voor het boek en de blogtour!

Je kunt dit boek o.a. bij de lokale boekhandel of Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De laatste zeppelin

Auteur: Filip Bastien
Uitgever: Phoenix Books
ISBN paperback:  9789083202884 

Op de hoogte blijven?

Abonneer je hieronder op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge