Recensie: De ongemakkelijke lessen van Mrs P. – Dominique Prins-König

 De ongemakkelijke lessen van Mrs. P

Van Uitgeverij Elmar kreeg ik het boek De ongemakkelijke lessen van Mrs P. van Dominique Prins-König. Ton (van de uitgeverij) schreef erbij: ‘dit boek is echt iets voor jou!” Gelijk had hij! In mijn recensie vertel ik je meer over dit openhartige boek. Lees je mee?

Het verhaal van De ongemakkelijke lessen van Mrs P.

Dit staat op de achterkant van ‘De ongemakkelijke lessen van Mrs P.’:

Het is allemaal wel veel hè,’ zegt de parkinson-verpleegkundige. Leuke vrouw, rossige krullen, open, vriendelijk gezicht. Ze zegt het op precies de juiste toon. Wel meelevend, maar niet druipend van medelijden. Daar ben ik blij om. Medelijden krijg ik al genoeg de laatste jaren, en ik kan er niet altijd even goed mee overweg.
Als journaliste Dominique Prins-König in 2018 hoort dat haar fysieke klachten veroorzaakt worden door de ziekte van Parkinson, is dat een donderslag bij heldere hemel. Haar bestaan staat op zijn kop. In een Facebookpost vertelt Dominique familie en vrienden over de komst van ‘Mrs P’.
Hoe leer je omgaan met een chronische, progressieve aandoening? Focus je op de dingen die niet meer kunnen? Of kijk je naar wat je nog wel kunt? Accepteren of struisvogelpolitiek? Het blijkt geen eenvoudige taak. Pillenleed, zelfhulpboeken, werk, gezin; Mrs P. roept de ene na de andere uitdaging op. Confronterend, rauw en met de nodige humor doet Dominique in dit boek verslag van haar nieuwe leven: een leven waarin Mrs P. niet meer is weg te denken.

Mijn mening

Je merkt dat Dominique Prins-König journaliste is. Ze weet namelijk perfect hoe ze een verhaal moet schrijven. Je wordt direct in het persoonlijke verhaal gezogen.

In het begin miste ik de rode draad en snapte ik niet wat dit te maken had met Dominique en met het boek (sorry voor de vaagheid, maar geen spoilers). Later begreep ik beter waarom dit stukje in het verhaal zit. Soms gaat het verhaal opeens heel snel.

Dominique is heel open over haar ziekte. Ze beschrijft het zo openhartig en eerlijk. Soms had ik tranen in mijn ogen. Het is een verhaal dat je raakt.

Ik wilde, tijdens het lezen, opzoeken wat de ziekte precies is, maar je krijgt hier een perfect antwoord op in het boek. De uitleg over de ziekte van Parkinson is helder.

Dominique deelt haar gedachtes met je en dit maakt het heel persoonlijk. Het geeft een extra toevoeging aan het verhaal. Ik vind het knap hoe eerlijk Dominique durft te zijn.

De ongemakkelijke lessen van Mrs P. is een persoonlijk, openhartig verhaal.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Elmar voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge