Recensie: De school voor goede moeders – Jessamine Chan

De school voor goede moeders Jessamine Chan

‘De school voor goede moeders’ heeft een grafisch sterke cover, maar ook het onderwerp is huiveringwekkend. Ik vertel je graag meer over dit bijzondere debuut van Jessamine Chan. Lees je mee?

Het verhaal van De school voor goede moeders

In dit beklemmende explosieve debuut zorgt één inschattingsfout van een moeder ervoor dat zij het heropvoedingsprogramma van de overheid moet volgen om het ouderlijk gezag over haar dochter te behouden.
Frida Liu heeft het moeilijk. Haar werk voldoet niet aan de verwachtingen van haar Chinese ouders, die zich als immigranten veel opofferingen hebben getroost. Ze weet Gust, haar man, niet over te halen om zijn jonge, door wellness geobsedeerde vriendin aan de kant te zetten. Alleen door haar dochter, Harriet, past Frida binnen de verwachtingen van het perfecte plaatje. Het mag dan niet veel zijn, maar Harriet is meer dan genoeg. Totdat Frida een erg slechte dag heeft.

De staat houdt moeders in de gaten. Moeders die met hun telefoon bezig zijn, die niet voorkomen dat hun kind gewond raakt in de speeltuin of die hun kind alleen naar huis laten lopen. Eén foute beslissing en een groep staatsambtenaren beslist dat een moeder kandidaat is voor een Big Brother-achtige instelling die bepaalt of haar toewijding genoeg is om een goede moeder te zijn. Frida moet laten zien dat ze kan leren een goede moeder te zijn, zodat Harriet haar niet definitief wordt afgenomen.

Mijn mening

‘De school voor goede moeders’ heeft een toffe cover. Hij is grafisch heel sterk. Ik vind het tof dat je niet ziet hoe het meisje eruitziet. Je vult zelf haar gezicht in.

Het verhaal heeft een interessante invalshoek. Het is ergens bizar hoe Jessamine Chan dit verhaal heeft bedacht. Tegelijkertijd durft de auteur een maatschappelijk thema aan te kaarten. Er is lef voor nodig om zo tegen de maatschappij aan te schoppen. Het is een pittig verhaal en soms voelde het heel oneerlijk.

Jessamine Chan heeft een fijne stijl. Het is losjes en zakelijk tegelijk. Soms zet ze ook elegante zinnen neer. Het einde vond ik heel verrassend.

Ik ben in tweestrijd. Het is een bizarre invalshoek. Wie bedenkt nu een school voor moeders met allerlei bizarre lessen? Aan de andere kant is het gedurfd en interessant. Ik wilde soms stoppen, omdat ik het heftig vond, maar aan de andere kant was ik nieuwsgierig hoe verhaal verder zou gaan. ‘De school voor goede moeders maakte veel bij me los en ik vind het mooi dat een verhaal me zo kan raken.

De school voor goede moeders maakte veel bij me los!

Benieuwd naar dit boek? Koop dit boek dan via Bol.comBookspot of Bruna of steun de lokale boekhandel!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Hollands Diep voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De school voor goede moeders

Auteur: Jessamine Chan
Vertaling: Anneke Bok
ISBN e-book: 9789048856701 
ISBN paperback: 9789048856695 

Op zoek naar een proeflezer en/of meelezer voor je manuscript? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge