Recensie: Een soort vonk – Elle McNicoll

Van Conny van Conniesboekkies kreeg ik het jeugdboek Een soort vonk van Elle McNicoll. Zij vertelde mij dat dit haar favoriet van 2020 was. Ik was enorm nieuwsgierig en spoiler: ik was niet teleurgesteld! In mijn recensie ga ik je meer over dit mooie, bijzondere jeugdboek vertellen. Lees je mee?

Het verhaal van Een soort vonk

Hier gaat ‘Een soort vonk’ over:

Over heksenjachten toen… en nu! Tijdens een schoolproject ontdekt de elfjarige Addie dat in het dorp waar ze woont, vroeger heksen werden vervolgd én gedood. Ze vindt het zo onrechtvaardig dat ze een monument wil oprichten voor de vrouwen die daar onterecht de dood vonden. Maar het dorp zit er niet op te wachten. Zo’n monument is alleen maar een herinnering aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Addie laat het er niet bij zitten. Ze voelt zich verwant met deze vrouwen uit het verleden. Net als de ‘heksen’ vroeger, wordt zij nu raar aangekeken door mensen die haar anders vinden. Ze heeft namelijk autisme en reageert vaak niet zoals mensen verwachten. Addie begrijpt hoe machteloos de onterecht veroordeelde vrouwen zich moeten hebben gevoeld, want ze waren gewoon wie ze waren… net als zij. Durft Addie, die zich het liefst op de achtergrond houdt, de strijd met haar dorpsgenoten aan? 

Mijn mening

De cover van ‘Een soort vonk’ vind ik heel tof. Het is een hardcover met een wikkel. De wikkel is heel anders dan de eigenlijke hardcover en dat vind ik een leuk detail. De kleuren, de grafische elementen en het lettertype kloppen allemaal.

Vanaf pagina één ben ik geraakt door het prachtige verhaal. Je leest vanuit het perspectief van Addie en daardoor krijg je een goed beeld van wat autisme eigenlijk is. Dit gegeven maakt dit boek uniek. Er zijn meer boeken over autisme op de markt, maar door te lezen vanuit het perspectief van iemand met autisme geeft het je nog een beter beeld. Dit boek zou vaste literatuur moeten zijn voor iedereen die werkt met deze doelgroep of iemand kent met autisme. Je leert hierdoor iemand beter begrijpen.

De fijne stijl van Elle McNicoll maakt het verhaal af. De vergelijking met de heksenjacht is enorm goed. Het is niet een link die je direct zou leggen, maar Elle McNicoll heeft een duidelijke visie hierover. Het is een mooie link.

Regelmatig rolde de tranen van machteloosheid over mijn wangen. Je leeft zo met Addie mee. Ik vond het een cadeautje om dit boek te mogen lezen.

Dit boek gaat je raken tot je ziel. Je legt het niet meer weg en het moet uit. Wat is dit boek goed!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Conny voor dit pareltje!

*Dit boek is geen recensie-exemplaar. Wil je meer weten over recensie-exemplaren, dan kun je hier meer lezen.

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Een soort vonk

Auteur: Elle McNicoll
Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat
ISBN hardcover: 9789047712664 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge