Recensie: Harald – Paul Christiaan Smis

Harald recensie

Het is tijd voor een historische novelle! Ik las Harald van Paul Christiaan Smis. In mijn recensie ga ik je meer vertellen. Lees je mee?

Het verhaal van Harald

Hier gaat ‘Harald’ over:

Hij had dood moeten zijn, maar de schikgodinnen sponnen zijn levensdraad verder. Hij stond op van het slagveld en vluchtte naar de andere kant van de wereld. Samen met twee trouwe vrienden stond hij bloot aan de listen van het lot. Hij vocht tegen wilde horden, liet zich bedotten door het masker van verraders en werd verlegen bij het zien van een naakte vrouw. In de ochtend daagde hij het leven uit, maar de avond bleef hem steeds een stap voor.

Paul Christiaan Smis, auteur van ‘Korte verhalen uit de Middeleeuwen’, duikt in het leven van de jonge Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. Hij volgt hem op zijn tochten door het Oost-Europa van duizend jaar geleden en schildert zijn ontwikkeling van leerling tot krijgsman. Een verhaal waarin de held geen held is, maar een onzekere jongen die een voetstuk achter zich aansleept.

Mijn mening

‘Harald’ heeft een heel sterk begin. Direct zet Paul Christiaan Smis de toon voor het verhaal. Je voelt de emoties en je waant je echt in de tijd van Harald en zijn vrienden.

Paul Christiaan Smis is een meesterlijke verteller. Zijn stijl is heel fijn. Het leest zo makkelijk en dit zorgt ervoor dat je in het verhaal zit. De details in de veldslagen zijn heel goed gedaan. Je bent er bijna zelf bij!

In het begin moest ik wennen aan alle namen van de personages. Dit zorgde soms voor verwarring en daardoor raakte ik soms de rode draad kwijt.

De kaart in het begin van het boek zorgt voor duidelijkheid. Je kunt zo de reis van Harald heel goed volgen.

Het verhaal is een aaneenschakeling van allerlei gebeurtenissen. Het is spannend en heeft vaart. De verantwoording (als laatste hoofdstuk) van Paul Christiaan Smis is een mooie toevoeging. Je weet hierdoor wat feiten zijn en waar Paul de artistieke vrijheid heeft genomen.

Door ‘Harald’ ga je dieper in op een onderwerp in de geschiedenis. Je leert Harald echt kennen. Ben je gek op geschiedenis? Dan is deze novelle echt een aanrader!

Paul Christiaan Smis is een meesterlijke verteller! Met Harald is dit niet anders. Het zit vol gebeurtenissen en je waant je echt bij de veldslagen. Aanrader als je gek op geschiedenis bent!

Ben je nieuwsgierig geworden? Vanmiddag komt er iets leuks met dit boek online!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Historische Verhalen voor het boek!

Steun de lokale boekhandel en bestel je boek daar!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Harald

Auteur: Paul Christiaan Smis
Uitgever: Historische Verhalen
ISBN ebook: 9789083117720 
Prijs ebook: €5,95
ISBN paperback: 9789082642681 
Prijs paperback: €14,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge