Recensie: Het Xibalba offer – Henriëtte Hemmink

Het Xibalba Offer

In een mooi pakket van Uitgeverij Aspekt zat de roman Het Xibalba offer van Henriëtte Hemmink. Ik las al eens eerder ‘The Promise’ van haar en ik wilde daarom graag haar nieuwe boek lezen. In deze recensie vertel ik je meer over dit bijzondere verhaal. Lees je mee?

Het verhaal van Het Xibalba offer

‘Het Xibalba offer’ gaat over de conservator Marlein en de museumdirecteur Kristian. Samen werken ze aan een grote Maya tentoonstelling in Nederland. Ze plannen een reis naar Guatemala om met eigen ogen de indrukwekkende oudheden te bewonderen en om afspraken te maken met plaatselijke musea over de voorwerpen die zij in bruikleen krijgen. Marlein heeft een bijzondere connectie met het Mayagebied en dat gaat een steeds grotere rol spelen tijdens de voorbereidingen. Door alle informatie over de mysterieuze Mayacultuur is ze vastbesloten om het geheim, waar zij sinds haar jeugd mee worstelt, te ontrafelen. Kristian helpt haar om de vreemde gebeurtenissen in haar huis in een ander licht te zien. Door haar scepsis weet ze de ware bedoeling van het wetenschappelijk experiment, uitgevoerd in de Xibalba-grot in Tikal, bloot te leggen. Een spectaculair plan, maar niet zonder gevaren…

Mijn mening

De cover en de titel van ‘Het Xibalba offer’ zijn goed gekozen. Het maakt je nieuwsgierig. Het past bij de mysterieuze sfeer in het boek.

Er is veel research gedaan naar de Maya’s en hun cultuur. Hierdoor voelt het verhaal realistisch aan en dit culturele aspect maakt deze roman bijzonder. Het is alleen soms erg veel informatie. Hierdoor zou de hoeveelheid informatie blokkerend kunnen werken en de vaart uit het verhaal kunnen halen.

De spanning is vooral goed voelbaar in het laatste stuk van het verhaal. Het komt op een mooie manier bij elkaar. Het einde is fenomenaal. Het past bij de sfeer van het boek. (Meer ga ik niet zeggen!)

Marlein en Kristian zijn twee interessante personages. Je kunt ze niet peilen. Er is iets dat je niet kunt duiden. Het maakt je nieuwsgierig naar beide personages.

Het thema van het boek en de Mayacultuur is origineel. Als je een liefhebber bent van de Mayacultuur, dan is dit boek een aanrader voor je.

Het Xibalba offer is een mysterieus verhaal. Het einde is fenomenaal.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Aspekt voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge