Recensie: Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog – Diverse auteurs


Meestal ligt er wel een verhalenbundel op mijn nachtkastje (of misschien wel twee). Ik vind het fijn om voor het slapen nog een kort verhaal te lezen. De afgelopen tijd lag Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog naast mijn bed. Wat is dit een indrukwekkende bundel! Ik vertel je er graag meer over. Lees je mee?

Het verhaal van Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog – voor de een is het nog een herinnering, voor de ander is het een catastrofe uit een ver verleden. Maar iedereen kent wel de verhalen uit de oorlog, zoals bijvoorbeeld die van de zusjes Johanna en Mirjam Hoogstraal. We zien hen op de voorkant van de omslag, spelend in een bloemenveld. Met de gele ster op hun jurk staan ze symbool voor de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis. De oorlog markeert een tijd van chaos, van conflict, van strijd – en in die turbulentie ontstaan menselijke verhalen. In deze bundel lees je zo over een Joods meisje dat weet te ontsnappen uit een trein, over een boekverkoper die vreest voor zijn voortbestaan en over vrouwen in een Jappenkamp. Voor veel mensen veranderde de oorlog hun leven in een oogwenk. Plots moesten ze zich plooien naar de nieuwe werkelijkheid – goedschiks of kwaadschiks.

Mijn mening

‘Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ is een bundel met hele bijzondere verhalen. Ik las al eerder de bundels van Historische Verhalen, maar deze verhalenbundel is de indrukwekkendste. Het is echt een aanrader! Alle verhalen bezorgden me kippenvel. Ze passen zo goed bij elkaar.

De drie winnaars van de schrijfwedstrijd over de Tweede Wereldoorlog staan in deze bundel, alleen staan ze niet op volgorde van winst in de bundel. Dat vond ik onlogisch. Het winnende verhaal ‘Water’ van Elsbeth de Jager is een mooi verhaal. Het is indringend. De tweede plek was voor ‘Grote zussen huilen niet’ van Ayleen Anders. Een verdrietig verhaal, maar zo mooi geschreven. Het verhaal deed me denken aan ‘De laatste trein naar vrijheid‘ van Meg Waite Clayton. ‘Achter de winkelruit’ van Annejet Groenewegen van der Weiden sluit de rij met winnaars. Dit vond ik een spannend verhaal!

Alle verhalen bespreken wordt een beetje veel, maar ik wil er een aantal uitlichten. ‘Kersenbloesem’ van Emily Visser vond ik prachtig. Het zit vol overpeinzingen. ‘Duel tot het donker’ van Judith Poels vond ik heftig, maar goed. ‘Het meisje in het gehalveerde huis’ van Anna Czerednik vond ik heel mooi. Het is gebaseerd op herinneringen van de hoofdpersoon uit het verhaal. Dit waargebeurde randje maakt het indrukwekkend. ‘Onder de Hemelboom’ van Robert Tetteroo is anders dan de andere verhalen. Het laat een ander deel van de Tweede Wereldoorlog zien.

Historische Verhalen – Korte verhalen over de Tweede Wereldoorlog is een indrukwekkende bundel! De verhalen bezorgden me kippenvel.

Benieuwd naar dit boek? Bestel dit boek bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel! 

Meer Historische Verhalen?

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Historische Verhalen voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer/meelezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Gegevens van Historische Verhalen – Korte verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Auteur: Diverse auteurs
ISBN paperback: 9789083280998 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge