Recensie: Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen – Femke Meijboom & Joke van Vugt

Jo
Afbeelding cover van Femke Meijboom

Ik ken schrijfster Femke Meijboom van Instagram en zij maakte o.a. de foto die aan de zijkant van mijn blog staat. Toen ze me vertelde over de biografie van haar oma was ik direct enthousiast. Hoe mooi is het om op zoek te gaan naar je verleden en dit te delen met je lieve oma. Femke heeft, net als ik had met mijn oma, een bijzondere band met haar oma. Ik vertel je in mijn recensie meer over de biografie ‘Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen’. Lees je mee?

Het verhaal van Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen

Dit staat op de achterkant van de biografie:

‘Oma heeft zoveel meegemaakt, daar kun je een boek over schrijven’

Jaren na de eerste keer dat dit idee geopperd werd groeit nieuwsgierigheid uit tot een plan om dit boek te schrijven. Auteurs Joke en Femke willen begrijpen welke wortels ze hebben en hoe hun oma geworden is tot de vrouw die ze vandaag de dag is. Welke ervaringen hebben deze familie gevormd? Wat verklaart hun ondeugende karakter? Wat maakt dat Jo zo’n sterke vrouw is geworden?

Deze biografie volgt het verhaal van Jo Sala-Pollemans, die als jong meisje haar weg moest vinden tijdens historische momenten zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Het ene obstakel na het andere volgde, terwijl Jo niets liever dan een normaal meisje wilde zijn dat naar school kon. Uiteindelijk maakte dit haar de sterke vrouw die ze nu is; de oma die Joke en Femke kennen.

Mijn mening

De cover is mooi en past bij de sfeer van de biografie. De foto’s en de ketting geven het een mooi tintje. De cover is trouwens gemaakt door Sanne Hillemans.

Er zit een hele duidelijke structuur in het boek. Het boek bestaat uit verschillende delen en elk deel begint met een inleiding. Bij de eerste inleiding kreeg ik al kippenvel en werd ik al overmand door emoties. Het is zo oprecht en vol liefde.

In het boek zit heel veel research. Dit wordt ook letterlijk door Femke en Joke benoemd, maar je merkt het aan alle details. Van straatnamen bij het zelfgemaakte kaartje (Femke maakte dit kaartje zelf!) tot de uitleg over de Waternoodsramp. Je krijgt ook een kijkje in het proces van het schrijven van de biografie.

Er zijn ontzettend veel namen en daardoor gooide ik sommige namen door elkaar. Sommige zinnen zijn in het dialect (sommige woorden kon ik het herleiden doordat ik overeenkomsten zag met het Limburgs), maar sommige woorden kon ik niet plaatsen. Het was handig geweest als deze zinnen zouden zijn vertaald of er een woordenlijst was opgenomen. Dit was de duidelijkheid ten goede gekomen.

In de paperbackversie zitten ook een hoop oude foto’s. Dit geeft het verhaal letterlijk een gezicht. De foto’s zitten trouwens niet in de e-bookversie.

De liefde voor oma spat van de pagina’s af en het is ontzettend inspirerend. De oma van Femke wordt een beetje je eigen oma!

Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen is hartverwarmend, inspirerend en vol liefde.

Oja! En oma van Femke, ik wens u een mooie verjaardag!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Femke Meijboom voor het boek!

Je kunt het boek van Femke hier bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen

Auteur: Femke Meijbook & Joke van Vugt
ISBN paperback: 9789083085500

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge