Recensie: De jonge koningin – J.M.N. Heugen

De jonge koninginJuliette Heugen vroeg aan mij of ik haar debuutroman De jonge koningin wilde lezen. Ik kende Juliette van de middelbare school en ik was heel benieuwd naar haar boek. De voorkant sprak me heel erg aan en de titel liet me wegdromen naar de middeleeuwen.

 

*Dat ik Juliette al kende, heeft geen invloed op mijn mening.

Het verhaal

De jonge koningin gaat over de zeventienjarige prinses Jane. Door onvoorziene omstandigheden erft ze de troon van haar vader. Haar land, Igranid, is verscheurd door oorlog en staat aan het randje van de afrond. Daarom moet ze van haar vader trouwen met de oudere koning van haar buurland. Jane leert omgaan met haar echtgenoot en door het huwelijk verandert de politieke situatie in beide landen. Dit verhaal gaat over vriendschap, loyaliteit, persoonlijke groei en liefde.

Mijn mening

Het verhaal begint met een heftige gebeurtenis. Tijdens het lezen kreeg ik al een idee hoe het verhaal ging aflopen. Het is een tikkeltje voorspelbaar, maar dat vond ik niet erg bij dit verhaal. Het is heerlijk romantisch en je droomt even weg naar een wereld in de middeleeuwen.

De schrijfstijl van Juliette is fijn. Sommige dialogen zijn echter aan de lange kant. Het blijft wel duidelijk wie er aan het woord is. Dat is soms een valkuil bij lange dialogen. Soms reageerden personages op een manier, die niet bij de tijd paste. Denk aan een uitroep of een koosnaampje, die niet paste bij de middeleeuwen.

Jane maakt als personage een mooie groei door: van een klein en tikkeltje naïef meisje naar een volwassen vrouw met een eigen wil. De oudere buurkoning, Nycolas, vond ik een eigenaardig en apart personage.

Het verhaal komt langzaam op gang en tegen het einde komt de vaart er pas in. Er is een bepaalde spanning voelbaar, maar je kunt er je vinger niet opleggen. Dit is heel subtiel en goed gedaan door Juliette.

De jonge koningin is een romantisch-wegdroom-verhaal.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Juliette voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensies en recensie-exemplaren is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge