Recensie: Mama, word ik later ook een vliegtuig? – Rinske Eva Jansen

Mama word ik later ook een vliegtuig

Van schrijfster Rinske Eva Jansen kreeg ik haar boek Mama, word ik later ook een vliegtuig? De cover sprak me direct aan en ik was nieuwsgierig. In deze recensie vertel ik je meer. Lees je mee?

Het verhaal van Mama, word ik later ook een vliegtuig?

Dit staat op de achterkant van ‘Mama, word ik later ook een vliegtuig?’:

De zevenjarige Lizzy maakt zich onzichtbaar om haar depressieve moeder te ontlasten. Gelijktijdig verwacht haar vader, de coach/psycholoog, dat ze ‘iets wórdt en boven de massa uitstijgt.’ Een onmogelijke combinatie, zo lijkt het. Maar Lizzy improviseert en het lijkt haar al struikelend te lukken. Dan gaat het mis; haar moeder springt tijdens Lizzy’s zwemles van een naastgelegen flatgebouw. Alles lijkt verloren, want hoe moet je verder als achtjarige zonder moeder en met een vader die het ook niet meer weet maar wiens beroep het is om adviezen te geven aan anderen, die het ook niet weten? Is er nog wel een kans voor Lizzy om iets te wórden, of ligt haar lot onwrikbaar vast en rest haar niks anders dan dezelfde weg als haar moeder af te leggen?

Mijn mening

In het begin moest ik even wennen aan de bladspiegel en de opmaak van de tekst. De marge aan de zijkanten is breder dan normaal. Dit las in het begin een beetje vervelend.

Het verhaal begint bijzonder en ik weet niet waar het verhaal naar toe gaat. Hoe moet ik dit begin plaatsen in het verhaal? Soms raakte ik de weg even kwijt in het verhaal en snapte ik niet hoe het in elkaar zat.

De emoties van Lizzy spatten van de pagina. Je voelt de verwardheid en de vragen waar ze mee zit. Tegelijkertijd voel je het verdriet om haar moeder. Doordat je vanuit haar leest, zie je hoe de wereld impact heeft op haar. Je krijgt een kijkje in het hoofd Lizzy.

Het verhaal geeft op een mooie manier aandacht aan psychische klachten. Dit verhaal helpt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Het persoonlijke tintje van Rinske Eva Jansen vind ik een mooie toevoeging. Het geeft het verhaal iets extra’s. Je denkt na over de woorden op de pagina en de impact die dat heeft op Lizzy. Met weinig woorden weet Rinske Eva Jansen veel te zeggen.

Het verhaal komt binnen en raakt je. Het boek heeft een bijzondere cover. Het maakt je nieuwsgierig.

Mama, word ik later ook een vliegtuig? geeft op een mooie manier aandacht aan psychische klachten. Het verhaal komt binnen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Rinske Eva Jansen voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge