Recensie: Medisch contrast – Femke Veldman

Van uitgeverij Ambilicious kreeg ik het boek Medisch contrast van Femke Veldman opgestuurd. Het is een verzameling van korte, waargebeurde verhalen. Deze geven een goed beeld van de verschillen tussen de Nederlandse en Afrikaanse medische wereld. Ik was heel nieuwsgierig naar de verhalen over Afrika.

Het verhaal

Femke Veldman neemt je mee in haar ervaringen, verwondering en vooral verbazing over de verschillen en overeenkomsten binnen de medische wereld in Afrika en Nederland. Het boek heeft verschillende korte verhalen over vertalers, kippen, bomvolle wachtkamers en familieleden. In de verhalen zie je hoe de vanzelfsprekendheden van de Nederlandse zorg verdwijnen  in de tropen.

Over Femke Veldman

Femke studeerde geneeskunde en in 2008 ging ze als arts naar Ghana. Ze startte in 2009 met de opleiding tot tropenarts. Deze rondde zij in 2011 af. Daarna werkte en woonde Femke met haar gezin drie jaar in Afrika.

Mijn mening

Ik snapte tijdens het lezen niet hoe het boek was opgebouwd. Wanneer begon welk verhaal? En waar hoorde dat verhaal bij? Ik miste een soort inhoudsopgave. Verschillende delen van het boek worden ingeleid met een leuke illustratie. Dat vond ik een leuke toevoeging aan het boek.

De ondertitel, dokter in twee werelden, vond ik goed gekozen. Femke maakt mooie vergelijkingen tussen Afrika en Nederland. De verhalen zijn aangrijpend en laten je anders naar de gezondheidszorg kijken. Het zijn echte eye openers. Het (medisch) contrast tussen Nederland en Afrika is gigantisch. Dat laat Femke op een duidelijke manier zien.

Tijdens het lezen miste ik een persoonlijk randje aan het verhaal. Later worden de verhalen persoonlijker, maar blijft het wel oppervlakkig. De uitleg over moeilijke medische termen blijft je bespaard of worden door Femke goed uitgelegd. De mooie anekdotes maken het tot een  interessant boek. De schrijfstijl is een beetje humoristisch met hier en daar droge humor. Je moet ervan houden.

Dit boek is een aanrader als je meer wil weten over de zorg in Afrika.

Veel liefs,

Veronique

*Bedankt uitgeverij Ambilicious voor het boek.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie is hier te vinden.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Dit boek kopen?
Boeken algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge