Recensie: Naschokken – Nadia Owusu


Van Uitgeverij Signatuur mocht ik de memoir Naschokken van Nadia Owusu lezen. Een bijzonder verhaal met mooie metaforen. Ik vertel je graag meer in mijn recensie. Lees je mee?

Het verhaal van Naschokken

Als Nadia twee is, laat haar Armeens-Amerikaanse moeder hun gezin in de steek. Nadia blijft achter met haar kleine zusje en hun Ghanese vader, die als ambtenaar bij de Verenigde Naties werkt. Ze bewonen plekken over de hele wereld: Rome, Dar es Salaam, Kumasi en Londen. Nadia spreekt meerdere talen en heeft meerdere thuislanden. Ze vraagt zich af of ze Europees, Afrikaans of Amerikaans is. Of niets van dat alles? Als haar vader overlijdt, voelt Nadia zich meer dan ooit ontworteld en alleen.

Naschokken is het ontroerende verhaal van Nadia’s zoektocht naar haar identiteit, dat laat zien welke naschokken een trauma kan hebben op persoonlijk vlak, en ook hoe dat doorwerkt van generatie op generatie.

Mijn mening

‘Naschokken’ heeft een mooie cover. De kleuren zijn prachtig. Hij is grafisch heel sterk. Het is een cover die opvalt in de boekenwinkel of online.

De titel is goed gekozen en na het lezen snap je waar deze vandaan komt. Nadia Owusu gebruikt een aantal mooie metaforen voor haar leven. Ze trekt een vergelijking tussen aardbevingen en bepaalde gebeurtenissen en fases. De schrijfstijl is elegant en heel warm.

Het verhaal is schrijnend en verdrietig, maar tegelijkertijd is het ook warm en liefelijk. Het is soms misschien een tikkeltje zwaar op de hand. Het is een verhaal dat veel emoties kan oproepen.

Het is ook een beetje surrealistisch. Je leest herinneringen en gedachten van Nadia Owusu en soms buitelen ze over elkaar heen. Hierdoor kun je de draad kwijtraken. Ik vond dit ergens ook wel heel kenmerkend voor dit verhaal. Het is ten slotte het verhaal van Nadia Owusu en het is fictie. Je vraagt je niet af of het waar is en of dit de werkelijkheid is. De combinatie van herinneringen en fictie maakt dit een uniek verhaal.

Naschokken is unieke combinatie van herinneringen en fictie!

Benieuwd naar dit boek? Koop dit boek dan via Bol.comBookspot of Bruna of steun de lokale boekhandel!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Signatuur voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Naschokken

Auteur: Nadia Owusu
Uitgever: Uitgeverij Signatuur
ISBN e-book: 9789044977646 
ISBN paperback: 9789056726249 

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge