Recensie: Oostwaarts – Jolanda Ivonne Clément

De cover van Oostwaarts van Jolanda Ivonne Clément is opvallend te noemen. Het verhaal is bijzonder. Wat vond ik nog meer van deze roman? Je leest het in mijn recensie!

Het verhaal van Oostwaarts

‘Oostwaarts’ van Jolanda Ivonne Clément is een indrukwekkende roman over een jonge vrouw die na de oorlog voor haar relatie met een Duitse soldaat wordt gestraft, verteld door de ogen van haar zoon.

1952. Dat zijn moeder in de oorlog een relatie had met een jonge Wehrmachtsoldaat, weet de elfjarige Heindert niet, en evenmin dat hij een zoon is van die Duitser.
Wat hij wel weet: zijn moeder heeft een syndroom, zijn opa en oma herkent hij niet meer, hij wordt gepest op school en niet alleen door klasgenoten, ook de leraren sparen hem niet.

Deze historische roman gaat over de zoon van een zogeheten moffenmeid. Wat zijn moeder verweten wordt: verliefd worden op een Duitse soldaat. Wat hem verweten wordt: geboren worden.

Mijn mening

De cover van ‘Oostwaarts’ is opvallend. Het is er een die direct opvalt in de boekenwinkel. Het gefragmenteerde is een mooie verwijzing naar dit indrukwekkende verhaal. Jolanda Ivonne Clément baseerde deze roman op het leven van haar grootmoeder. Haar grootmoeder was kind in een NSB-gezin. Als negenjarige werd ze geïnterneerd en gedurende haar hele leven werd ze geconfronteerd met de keuzes die haar ouders maakten. Ze ontwikkelde schizofrenie en stierf op 49-jarige leeftijd. De grootmoeder van Jolanda heeft altijd gezwegen en het ware verhaal is niet meer te achterhalen. Jolanda Ivonne Clément schreef deze roman waar waarheid en fictie bij elkaar komen.

De stijl van Jolanda Ivonne Clément is mooi en heel warm. Er zijn bepaalde gedeeltes die ik in het begin niet kan plaatsen. Het lijkt wel een compleet andere stijl. Achteraf snap ik deze stukken. Het is knap om zo te kunnen wisselen tussen stijlen.

Het verhaal is indrukwekkend. Daarnaast is het een onderwerp waar je niet vaak iets over hoort. Er heerst een beetje een taboe op. Het gegeven dat het gebaseerd is op het leven de grootmoeder van Clément vind ik bijzonder. Het maakt het nog meer beladen. Het is een heel mooi verhaal vol emotie. Verdriet voert de boventoon aan.

Het is kabbelend en een beetje traag. Het past echter heel mooi bij de sfeer en de reis die de personages, letterlijk, afleggen. Langzaam gaat het sneller, maar het tempo blijft laag. Ik vond dit niet storend. Je kreeg de tijd om alles goed te verwerken en op je in te laten werken. Ik heb genoten van de stijl en de personages. Het is een verhaal dat me nog lang bij zal blijven.

Oostwaarts is een verhaal dat je nog lang bij zou blijven.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Ambo Anthos voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Oostwaarts

Auteurs: Jolanda Ivonne Clément
Uitgever: Ambo Anthos
ISBN paperback: 9789026354229 
ISBN E-book: 9789026354236 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge