Recensie: Tattoo Jan – Kim Heijdenrijk

Tattoo Jan Kim Heijdenrijk

Auteur Kim Heijdenrijk kende ik al van haar boeken ‘Op zoek naar George‘ en ‘Mevrouw Breek‘. Twee romans die veel indruk op me maakte. Daarom keek ik uit naar Tattoo Jan. Ik werd niet teleurgesteld. In mijn recensie vertel ik je graag meer. Lees je mee?

Het verhaal van Tattoo Jan

‘Tattoo Jan’ is een eerbetoon aan een van Nederlands tatoeagegrootmeesters en een boeiend, en soms ook hilarisch, onderzoek naar het heden en verleden van de tattoo in Nederland. De tattoo is volledig ingeburgerd in het Nederlandse straatbeeld. Aan de hand van het levensverhaal van Jan Born wordt de geschiedenis en opmars van de tatoeage in Nederland beschreven. Jan Born (1958) is één van de eerste en nog altijd praktiserende professionele tatoeëerders van Nederland. Zijn leven leest als een avonturenroman: hoe hij als Delfstblauwschilder de overstap maakte naar het schilderen op de huid, zijn eerste shops in Vlaardingen, zijn vele kleurrijke klanten, het succes van Tattoo Studio Jan in Rotterdam, de avonturen die hij beleefde op tattooconventies én de terugkeer naar zijn eerste en grootste liefde: het Delftsblauw. Heijdenrijk beschrijft doldwaze situaties waarbij ze zelf aan den lijve ondervindt waar de liefde voor de lichaamsversiering van de klant en de passie van de prikkende ambachtslui vandaan komt.

Mijn mening

De stijl van Kim Heijdenrijk kende ik natuurlijk van haar eerdere boeken en heb ik weer als fijn ervaren. Het is vlot en fijn geschreven. Kim Heijdenrijk heeft een bepaalde warmte in haar stijl. Ik houd ervan hoe deze auteur elementen van een roman combineert met non-fictie en historie. Dit wordt op zo’n eigen manier gedaan.

De inleiding heeft me direct te pakken. Het is direct heel persoonlijk en ik kan niet voorkomen dat een traan over mijn wang rolt. Het is lief en warm. Het verhaal zit bomvol informatie over geschiedenis en het zetten van tatoeages, maar tegelijkertijd is het ook heel persoonlijk. Je moet uiteraard wel van het onderwerp houden of interesse hebben in dit onderwerp. Ik was gewoon heel nieuwsgierig. Ik heb zelf geen tatoeages, maar ik kan de betekenis achter een tattoo wel mooi vinden. Sommige tatoeages zijn bijna kunstwerken.

Het is gewoon een heel tof verhaal en alles komt op een mooie manier bij elkaar. Toch zit er zoveel meer achter dan het levensverhaal van Jan Born. Er zit veel van de schrijver zelf in. Meestal stopt een schrijver wel iets van zichzelf in een boek, maar in dit verhaal heb ik het gevoel alsof er meer in zit. Daarnaast gaat het over vooroordelen die kleven aan tatoeages en de dialoog die daarmee wordt opgestart. Na het lezen van dit boek ga je er zelf ook over nadenken.

Ik heb weer genoten van dit boek van Kim Heijdenrijk!

Tattoo Jan is meer dan een levensverhaal van Jan Born. Het gaat ook over alles wat achter dit verhaal zit! Het is persoonlijk en warm.

Liefs,

Veronique

Bedankt Just Publishers en Kim Heijdenrijk voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Tattoo Jan

Auteur: Kim Heijdenrijk
Uitgever: Just Publishers
ISBN paperback: 9789089755230
ISBN E-Book: 9789089754134 

Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge