Recensie: Vrucht van de leugen – Dolf de Vries

Vrucht van de leugen

Van Uitgeverij Elmar kreeg ik de roman Vrucht van de leugen van Dolf de Vries. De cover sprak me direct aan en ik was nieuwsgierig. In deze recensie vertel ik je meer over het boek. Lees je mee?

Het verhaal van Vrucht van de leugen

Dit staat op de flaptekst van ‘Vrucht van de leugen’:

‘Kom je of blijf je zitten?’ vraagt Iris aan het eind van deze prachtige roman aan de man van wie ze eens dacht te houden. Die man is David, correspondent, gevlucht uit een beklemmende opvoeding, die een thuis vond in het zoveel vrije en artistieke gezin van zijn vriend Harko. Hij vlucht in een huwelijk met Roos. Wanneer dat mislukt, stort hij zich in verhoudingen met talloze vrouwen. Bij de begrafenis van Harko komt hij tot de ontdekking dat hij zijn hele leven een vlucht vooruit heeft gemaakt. Hij besluit zijn verleden te ontdoen van alle bedrieglijke lagen en stelt zich de vraag wie hij werkelijk is.

Mijn mening

De cover van ‘Vrucht van de leugen’ doet mysterieus aan. Het is opvallend dat de schrijver groot op de voorkant staat. Het is namelijk even zoeken naar de titel. De titel is bijna poëtisch gekozen en past bij het karakter van het verhaal.

De stijl van Dolf de Vries is vloeiend, bijna gracieus. Het is even wennen in het begin. Je wordt meegenomen in de gedachten en herinneringen van David. Hij blikt terug op zijn leven. Dolf de Vries zet David heel menselijk neer.

Soms miste ik de rode draad van het verhaal. Waar draait het nu eigenlijk om? Dat vraag ik me af. Ik voelde me soms een beetje verloren. Eigenlijk hetzelfde gevoel als David heeft in het verhaal. Het is een herkenbaar en menselijk verhaal. Je zult als lezer veel herkennen.

De setting is origineel: een begrafenis van je beste vriend om over je eigen verleden te denken. David analyseert zichzelf aan de hand van zijn gedachtes en leven. Soms kabbelt het verhaal een beetje verder.

Er zit een aantal mooie, onverwachte wendingen in. Het einde is poëtisch en laat je nog even nadenken.

Vrucht van de leugen is bijna poëtisch geschreven. Het bevat een aantal mooie wendingen!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Elmar voor het boek!

* Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie is hier te vinden.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge