Recensie: ‘Ze gaat je onder de handen dood’ – Marjolein Meijering

Ze gaat je onder de handen dood
Cover van Marjolein Meijering

Van auteur Marjolein Meijering kreeg ik haar boek ‘Ze gaat je onder de handen dood’. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de oma van Marjolein. In mijn recensie vertel ik je meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van ‘Ze gaat je onder de handen dood’

Hier gaat ‘Ze gaat je onder de handen dood’ over:

‘Als je nu niets doet, dan gaat ze je onder de handen dood’
Dat zegt de huisarts tegen Willy Berends-Vroegop over haar baby, een meisje van net twee maanden oud. Het is dan februari 1945, middenin de hongerwinter. Willy woont op dat moment met haar man en twee kinderen in Rotterdam, waar nagenoeg niets meer te eten is.
Ze neemt daarom een dapper besluit: ze gaat lopend met haar twee kinderen van Rotterdam naar Coevorden, waar haar schoonfamilie woont. Daar is nog voldoende eten en nog veel belangrijker: daar is nog melk voor haar baby.
Ze komt langs Rode Kruis-posten en krijgt hulp van boeren en dappere familieleden. Maar ze ontmoet ook wantrouwen en weigering. En ze weet dat ze in ieder geval één obstakel zal tegenkomen: hoe komt ze over de IJssel, nu de brug bij Hattem gesloten is?
Marjolein Meijering (Coevorden, 1986), de kleindochter van Willy, schreef deze roman aan de hand van het verslag van de tocht dat haar oma ooit zelf opstelde. En met het schrijven van dit boek beleefde ze de elf dagen durende tocht van haar oma opnieuw.

Mijn mening

‘Ze gaat je onder de handen dood’ is gebaseerd op het verslag van de oma van Marjolein. De basis van het verhaal was er dus al. Het is een heel bijzonder verhaal over bijzondere vrouwen.

In het boek zijn oude krantenartikelen verwerkt. Dit is een leuke toevoeging aan het verhaal. In het begin moest ik even wennen aan de titel. Ik vond hem raar klinken, maar het maakte me wel nieuwsgierig.

Marjolein Meijering heeft een hele warme, fijne stijl. Het is alsof ik de Hongerwinter zelf ervaar. Soms gaat de tijd erg snel en is het een beetje kort door de bocht.

Het verhaal is heftig en soms is het hartverscheurend. De cover past bij de sfeer in het verhaal.

‘Ze gaat je onder de handen dood’ is een bijzonder verhaal over bijzondere, dappere vrouwen.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Marjolein Meijering voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Je kunt het boek kopen bij Bol.com of bij de lokale boekhandel!

Gegevens van ‘Ze gaat je onder de handen dood’

Auteur: Marjolein Meijering
Uitgever: Brave New Books
Aantal pagina’s: 104
ISBN ebook: 9789402199963 
Prijs ebook: €10,00
ISBN paperback: 9789402184457 
Prijs paperback: €20,00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge