Recensies: Zand erover-serie – Susan Muskee

Vandaag heb ik drie recensies voor je! Ik mocht voor het verschijnen al de A Kobo Original-serie Zand erover van Susan Muskee lezen. Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik groot fan ben van Susan. Ik kon niet wachten om erin te beginnen. En… Misschien is het wel mijn nieuwe favoriete feelgood-serie! Vanaf vandaag, 14 oktober, kun jij deze serie ook lezen. Ik ga je snel meer vertellen. Lees je mee?

Het verhaal van Toeval

Het leven van Roos van Vlierden gaat over rozen – letterlijk. En muziek. En verzekeringen, kaarsen, stiltes, en… doodskisten. Als uitvaartverzorger helpt ze nabestaanden hun dierbare een waardig afscheid te geven. Het is alleen een beetje jammer dat ze altijd aan het werk is, waardoor haar liefdesleven op zijn zachtst gezegd… meer dood dan levend is. Totdat mevrouw Roelofs, haar onderbuurvrouw, komt te overlijden en tienduizend euro aan haar nalaat – én aan verwaande kleinzoon Jurre. Er is alleen één voorwaarde: Roos en Jurre moeten eerst vijf keer met elkaar uit, want mevrouw Roelofs is er heilig van overtuigd dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Valsspelen kan niet; alles is geregeld. Maar hoe overleef je vijf dates met iemand waarmee je werkelijk niets gemeen hebt?

Mijn mening

De covers van alle delen zijn leuk. Het is geen typische feelgood-cover, maar ik houd ervan. De titel van alle delen zijn trouwens ook goed gevonden.

De stijl van Susan Muskee is recht voor zijn raap. Het is een stijl zonder poespas. Er zit veel vaart in en, dat zou je niet verwachten als je het onderwerp hoort (uitvaarten, dood), veel humor in het verhaal.

Het perspectief vanuit een uitvaartverzorger vond ik erg origineel. Op deze manier leer je op een laagdrempelige manier het beroep van uitvaartondernemer kennen. Het is een luchtig verhaal en totaal niet zwaar, ondanks dat er gepraat wordt over de dood, uitvaarten en verdriet.

Er zit veel emotie in het verhaal. Soms moest ik een traantje wegvegen. Jurre is een leuk personage, maar lastig te peilen.

De boodschap om na te denken over je eigen uitvaart vind ik een mooi gegeven.

Dit eerste deel is een mooie start van de serie.

Lees hier meer informatie over het boek!

Het verhaal van Toekomst

*Let op: spoilers van deel 1 kun je hieronder lezen.

Nu Roos’ vader met pensioen gaat en eindelijk zijn gedroomde wereldreis gaat maken, is het tijd om het familiebedrijf over te nemen. Roos heeft grootse plannen met uitvaartonderneming Decoro Vale, waaronder het eindelijk digitaliseren van de inmiddels al dertig jaar lopende administratie. Als ze op een uitvaartbeurs haar jeugdliefde Daniël weer tegen het lijf loopt, valt alles op zijn plek: Daniël is eigenaar van een goedlopend IT-bedrijf en is daarmee dé persoon om te helpen met haar plannen. Maar is nauw samenwerken met je ex wel zo’n goed idee als je net een nieuwe relatie hebt? Terwijl Roos met Daniël in de administratie duikt, lijken er steeds minder dingen te kloppen in en rondom de uitvaartonderneming. En de enige persoon die voor opheldering kan zorgen, reist door de outback van Australië…

Mijn mening

Ik was heel blij dat ik direct door kon lezen, want geloof me: dat wil je! Je kunt hem trouwens sowieso het beste achter elkaar lezen. Je zit dan lekker in het verhaal. Eigenlijk is het gewoon een heel dik feelgoodboek.

In dit deel zitten een aantal spoilers van deel 1. Logisch, want het is een serie. Heb je deel 1 niet gelezen, dan raad ik je aan dat wel te doen.

Ook in dit deel komt de fijne stijl van Susan Muskee naar voren. In het eerste deel bleef Jurre een tikkeltje vlak, maar in dit deel je hem beter kennen. Ook de vrienden van Roos komen aan bod en je leert Roos beter kennen. Toch merk je dat er nog meer verscholen zit in Roos. Je kent haar nog niet helemaal.

Het is een heerlijke feelgood, maar het is ook spannend. Er gebeuren een aantal spannende, intrigerende gebeurtenissen.

Hier kun je meer lezen over het boek!

Het verhaal van Toegift

*Let op: Spoilers uit deel 1 en 2!

Het leven van Roos lijkt voor de verandering eens niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk over rozen te gaan: ze is dolgelukkig met haar grote liefde, haar uitvaartonderneming loopt goed en ze is zelfs op zoek naar extra personeel. Als ze wordt gevraagd om de uitvaart te verzorgen van de wereldberoemde popster Jenny Jones, staat haar wereld even stil: Jenny is een oud-studiegenote van Roos, wiens leven door een noodlottig ongeval abrupt ten einde is gekomen. Maar hoe meer Roos regelt, hoe vreemder alles wordt. Ze mag het lichaam niet zien, moet alles zo snel mogelijk afhandelen en wordt door Jenny’s manager TJ afgesnauwd alsof ze een hond is. Hier zit een luchtje aan, en het is niet het parfum dat Jenny vlak voor haar dood uitbracht…

Mijn mening

Dit laatste deel is heel anders dan de vorige delen, maar eigenlijk is het net zo leuk. Het is de perfecte afsluiting van de serie!

De stijl van Susan Muskee komt hier nog beter tot zijn recht. Ik vond dit laatste deel het beste geschreven.

Het is een leuk verhaal met spannende elementen. In deze afsluiter van de serie is alles rond. Alles komt bij elkaar.

Ergens wilde ik geen afscheid nemen van de personages en het verhaal. Het is mijn nieuwe favoriete feelgood-serie!

Hier kun je meer lezen over het boek!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Kobo voor de serie!

Je kunt dit boek op  Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van de serie

Auteur: Susan Muskee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge