Taalliefde: Ik ben taalcoach

RandomVan 4 tot en met 10 september 2017 is het de Week van de Alfabetisering. Deze week wordt georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Ik vind dit een belangrijk onderwerp. Vandaag vertel ik meer over mijn (vrijwilligers)werk als taalcoach.

Vrijwilligerswerk

*Vanwege privacyredenen geef ik geen achtergrondinformatie over mijn taalmaatjes en noem ik geen namen.

Sinds september 2016 ben ik taalcoach bij Taalontmoetingen in Sittard-Geleen. Tijdens de Week van de Alfabetisering 2016 hoorde ik van deze organisatie. Ik was heel nieuwsgierig en ik besloot een mailtje te sturen. Een week later had ik een afspraak met een mevrouw van de organisatie. Het werd een interessant en gezellig gesprek en ik was benieuwd hoe het zou zijn om andere mensen met de Nederlandse taal te helpen. Ze zaten te springen op jonge taalcoaches, dus ik kwam als geroepen. Taalcoaching bij Taalontmoetingen is vrijwilligerswerk en kost je ongeveer twee uurtjes in de week. Ik had tijd en ik wilde er graag tijd voor maken, dus dat zat wel goed!

Ik kreeg een taalmaatje toegewezen. Een taalmaatje is iemand die de Nederlandse taal wil leren of iemand die zijn Nederlandse taal wil verbeteren. Maar het gaat ook om het contact met Nederlanders. Mijn taalmaatje en ik gingen aan de slag. Ik hielp haar met spelling en we lazen samen verhalen. In januari/ februari zijn we gestopt.

Mijn tweede taalmaatje kreeg ik in maart/ april. We waren/ zijn allebei enorm enthousiast. We doen veel verschillende dingen: van grammatica-uitleg tot het lezen van een prentenboek. Daarnaast kletsen we gezellig over allerlei onderwerpen. Het is altijd heel erg leuk!

Ik vind het heel leuk om taalcoach te zijn. Het geeft mij veel energie. Ik vind het heerlijk om met de Nederlandse taal bezig te zijn en om iemand te helpen.

Meer informatie over de Week van de Alfabetisering

Wil je meer informatie over de Week van de Alfabetisering? Dan kun je naar de website van de Stichting Lezen & Schrijven gaan.

Liefs,

Veronique

Bewaren

6 Replies to “Taalliefde: Ik ben taalcoach”

  1. Wat ontzettend goed dat je dit doet! En het lijkt me ook echt iets om zelf veel voldoening uit te halen 🙂 Ik ga er eens over nadenken of dit misschien ook wat voor mij is. Ik heb zelf Nederlands gestudeerd en heb eerder ook een tijdje bijles gegeven in begrijpend lezen aan een meisje met een buitenlandse achtergrond. Was erg leuk om te doen!
    Romy onlangs geplaatst…30 simpele blijmakers die je maar 5 minuten kostenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge