Recensie: Pinda’s in de koffiefilter – Yvonne van Emmerik

Pinda's in de koffiefilter Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag 2017. Vanochtend kwam al dit persoonlijke artikel online over mijn oma. Het kinder-/jeugdboek Pinda’s in de koffiefilter van Yvonne van Emmerik is het eerste boek dat mij liet kennismaken met dementie. Al wist ik toen nog niks over de ziekte en was ik nog heel jong. In dit artikel vertel ik je meer over dit boek.

Het verhaal

Het boek gaat over Vera en haar oma. Haar oma herkent haar soms niet en soms wel. Op sommige momenten denkt haar oma dat ze een klein meisje is. Dat levert gekke situaties op. De opa en oma van Vera wonen samen in een flat. De opa kan echter niet meer goed voor oma zorgen, dus daarom moet oma naar een verzorgingstehuis. In Pinda’s in de koffiefilter wordt de lezer meegenomen in het verhaal rondom de oma en leer je de ziekte dementie kennen.

Mijn mening

Dit boek was het eerste boek dat ik las over dementie. Al herkende ik de ziekte niet als zodanig. Ik vond het vroeger gewoon een mooi boek met veel gevoel. Later toen mijn oma dementie kreeg, plaatste ik het boek in zijn context.

Het boek heeft veel herkenbare situaties. Toch zijn er dingen die tegenwoordig anders gaan op het gebied van de zorg. En dat maakt het boek een beetje onrealistisch. Maar het gaat bij mij, bij dit boek, om de emoties. De gevoelens van Vera zijn levensecht. De schrijfstijl is jeugdig en past perfect bij het kinderboek. De manier waarop Yvonne de ziekte uitlegt, is heel goed gedaan.

Liefs,

Veronique

*Het boek kreeg ik ooit van de bibliotheek 🙂

4 Replies to “Recensie: Pinda’s in de koffiefilter – Yvonne van Emmerik”

  1. Hoi Veronique. Goed dat je dit boek onder de aandacht brengt. Overigens staat de wetenschap wel op het punt een remedie tegen Altzheimer te vinden. Eiwitten spelen een grote rol hierbij. Men is denk ik op de goede weg, maar het zal nog wel een aantal jaren duren.

  2. Hoi Veronique,
    Ik ken dit boek (nog) niet en het is zeker een mooie manier om op deze wijze dementie uit te leggen aan kinderen. Er komen gelukkig steeds meer boeken voor alle leeftijden om meer naamsbekendheid en uitleg te geven. Zeker voor kinderen fijn iets te lezen met herkenbaarheid. ‘
    Ik ga deze titel zeker eens opzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge