Verfilmde Boeken #2: Baantjer

Verfilmde boeken

Boeken zijn leuk om te lezen, maar boeken die verfilmd zijn, vind ik (soms) nog leuker. Je fantasie wordt werkelijkheid en soms valt dit een beetje tegen, maar soms is het beter dan je eigen fantasie. Dit maakt films van boeken die verfilmd zijn leuker, vind ik. Er zijn veel boeken geschreven die later verfilmd zijn.

In de eerste “Verfilmde Boeken” besprak ik de boeken van Nicholas Sparks die ik het mooiste vond. In deze tweede “Verfilmde Boeken” neem ik je mee naar Amsterdam. Ik bespreek vandaag de boeken (en serie) van Baantjer.

Boeken van Baantjer

Een paar jaar geleden stond er een boekje op mijn eReader met de naam: ‘De Cock en de wurger op zondag’. Ik kende toen helemaal niks van de schrijver A.C. Baantjer. De titel sprak me aan en ik begon te lezen. En… ik was spontaan verliefd! Ik weet nog dat ik dacht: “zullen er nog meer boeken zijn?” Ik kwam uit op 70 titels… Ik verslond de boeken. Niet 1 keer las ik de boeken, maar wel 4 of 5 keer. Dit was mijn eerste kennismaking met het crime-genre en wat voor een kennismaking. Nog steeds staan de boeken op de eReader en er zijn periodes dat ik ze weer lees.

Later kwamen er ook de boeken van Baantjer en De Waal bij. Hier is de televisieserie Bureau Raampoort op gebaseerd. Dit vond ik overigens ook een leuke reeks boeken. Maar toch… mijn hart blijft bij de originele Baantjerboeken. Er zijn ook boeken verschenen die niet geschreven zijn door Appie Baantjer, maar door andere schrijvers, zoals Peter Römer.

Serie

Tijdens het lezen van de boeken bedacht ik mijn eigen De Cock en eigen Vledder. Maar ook Prins en Keizer kregen gestalte in mijn hoofd. Tot ik erachter kwam dat er ook een serie van de boeken was. In het begin keek ik allerlei verschillende afleveringen door elkaar. In september 2016 haalde ik mijn Propedeuse voor mijn Hbo-opleiding en ik gaf mezelf de dvd-box van Baantjer cadeau. Wat een fantastische serie! De meningen zijn hier uiteenlopend over. De een vindt er niks aan en een ander is verliefd (IK). Er zijn ook verscheidene films gemaakt met De Cock en zijn hulp Vledder in de hoofdrol. ‘Baantjer: De Cock en de wraak zonder einde’ is een film uit 1999. En dat is een van mijn favorieten.

Museum, tour en theater

Maar De Cock is niet alleen in de boeken en op de televisie te zien, maar er is ook een museum en in Amsterdam is een wandeltour met alle hotspots van de Baantjerserie. Daarnaast was er in 2015 de theatervoorstelling Baantjer LIVE!

Wat vind jij van de boeken van Baantjer?

Liefs,

Veronique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge