Verfilmde Boeken #7: Knielen Op Een Bed Violen

Verfilmde boeken

Een boek en film van Nederlandse bodem staat vandaag centraal in Verfilmde Boeken. Het is een boek dat ik vroeger gelezen heb voor mijn literatuurlijst Nederlands. Ik heb het over Knielen op een bed violen van Jan Siebelink.

Boek

Het boek las ik voor mijn literatuurlijst Nederlands. Ik was 17 jaar en het boek vond ik maar raar. Snappen deed ik hem niet, maar toch is het een van de boeken die me is bijgebleven en waar ik nu op terugkijk als een interessant boek. Ik heb vorig jaar opnieuw gelezen en de kijk is veranderd. Het was een interessant en mooi boek met een diepgang die me intrigeerde.

Het boek verscheen in 2005 en vertelt het verhaal van Hans Sievez. Hans is opgegroeid in een sektarisch milieu. Hij is bloemenkweker en heeft een eigen kwekerij. Na een bezoekje in Den Haag komt hij weer onder invloed te staan van deze sekte. Zijn huwelijk, gezin en bedrijf worden niet gespaard en lijden onder deze invloed. Zijn persoonlijk verandert langzaam. Zijn vrouw kan alleen maar toekijken hoe haar grote liefde langzaam wegzakt. Het is een verhaal met een dramatisch einde.

Film

In 2016 kwam de film uit. Met Barry Atsma als Hans Siebeling en Margje (vrouw van Hans) wordt gespeeld door Noortje Herlaar.

De film is mooi neergezet en de sfeer in de film lijkt op de sfeer in het boek. De gedachtes e.d. miste ik natuurlijk wel, maar dit heb je nou eenmaal bij een film. De film is een mooie vertolking van de bestseller van Jan Siebelink.

Ik heb met veel plezier gekeken naar de film en een paar tranen gelaten bij het einde. Dit had ik bij het boek en dit had ik bij de film weer. Het maakte de film heel menselijk. Je kon als het ware de pijn voelen. Heel mooi gedaan door de acteurs en de filmmakers.

Fun fact: Jan Siebeling speelt zelf een kleine rol in de film. Hij is een klant in de bloemenwinkel wanneer Hans zijn geld moet oprapen van de grond.

Heb jij het boek gelezen of de film gezien? Wat vond jij ervan? Ik ben benieuwd!

Veel liefs,

Veronique

Bol Algemeen


Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge