Persoonlijk: Bij jezelf op de koffie?

Voor de boekenbloggersklus van Hebban mocht ik het boek Bij jezelf op de koffie van Max Bartels lezen. Ik kan natuurlijk een recensie schrijven, maar ik wilde dit boek op een andere manier bespreken. Daarom ga ik in dit artikel letterlijk bij mezelf op de koffie.

Het is vrijdagmiddag, 19 mei 2017 en het weer is druilerig. De regen klettert tegen de ruit. Ik heb besloten om mijn humeur niet te laten lijden onder het weer. Volgens Max Bartels kun jezelf bepalen hoe je reageert op situaties (“Je kunt niet alles bepalen wat je overkomt, maar je kunt wel bepalen hoe je erop reageert!” Bartels, 2016, p.16). Weliswaar is dit een gemakkelijk voorbeeld, maar oefening baart kunst. Een lekker muziekje op, thee erbij en ik krijg al zin om dit artikel te schrijven, ondanks het weer…

Aan de hand van verschillende citaten/quotes uit het boek Bij jezelf op de koffie ga ik het gesprek met mezelf aan. Ik reageer op de quotes en hoop zo meer inzicht in mezelf te krijgen. Ik ben heel benieuwd.

“Pas als de dingen ophouden vanzelfsprekend te zijn, gaat het leven echt beginnen, word je wakker geschud en moet je aan de bak” – Bartels, 2016, p.16-17.

Ik ben het er hier wel mee eens. In 2015 gingen mijn ouders uit elkaar. Iets wat zo vanzelfsprekend leek, hield opeens op met bestaan. Ik werd wakker geschud en moest leren omgaan met gevoelens als verdriet en boosheid.

“Dankbaar voor alle stukjes geluk die je krijgt in je leven. Dankbaar ook dat het niet vanzelfsprekend is dat deze stukjes voor jou zijn weggelegd.” – Bartels, 2016, p.20.

Door ervaringen leerde ik geluk kennen. En leerde ik ook dat niks vanzelfsprekend is. Je moet dankbaar zijn dat je bepaalde dingen mee mag maken.

“Als je goed naar jezelf kijkt en lusitert, dan weet je wel wat je leuk vindt (…)”- Bartels, 2016, p.27.

Ik heb de mogelijkheid gehad om eerst twee studies te kiezen die ik niet leuk vond. Echter heb ik hier veel van geleerd en hebben ze mij gevormd tot wie ik nu ben. Uiteindelijk kwam ik erachter dat een HBO-deeltijd-opleiding veel beter bij mij past en dat ik het gebied van communicatie en multimedia heel leuk vind. En… eigenlijk wist ik allang, dat dit bij mij past!

“(…) je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en voor hoe opwindend, leuk, spannend, interessant, waardevol en uniek dat ook moge worden.” – Bartels, 2016, p.39.

Mijn vader zegt altijd: “je moet zelf de slingers ophangen, niemand doet het namelijk voor je!” En daar heeft hij gelijk in.

“Wat verwacht je allemaal wel en niet van jezelf?” – Bartels, 2016, p.57.

Vroeger verwachtte ik altijd het beste van mezelf. Tegenwoordig, o.a. door mijn burn out, heb ik geleerd dat goed, ook goed is. Het hoeft niet perfect, want niks is perfect.

“(…) heb je maar te aanvaarden dat sommige dingen je overkomen.” – Bartels, 2016, p.82.

In 2014 kreeg ik een burn out. Toen vond ik het moeilijk te accepteren, maar tegenwoordig heb ik het geaccepteerd. Het heeft me gemaakt en gevormd.

“Wat maakt jou nou jou?” – Bartels, 2016, p.96.

Ik geloof erin dat iedereen uniek is en dat iedereen bijzonder is op zijn of haar manier.

Ik vond het heel leuk, maar vooral heel mooi om dit artikel te kunnen schrijven. Het boek heeft me inzichten gebracht en het is zeker een aanrader. Ga ook eens bij jezelf op de koffie (of thee).

Veel liefs,

Veronique

* Bedankt Hebban voor het mooie boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge