Boekentips van auteurs #2

Foto’s van auteurs (zie volledige credits hieronder)

Het is tijd voor een nieuwe Boekentips van auteurs. Een aantal auteurs vertellen je over hun favoriete boek! Klaar voor nog meer inspirerende boekentips. Maak kennis met de auteurs van dag twee!

De favoriet van Anne van Zwieten: De kaalvreter – Machteld Siegmann


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Ik kies als favoriete boek ‘De kaalvreter’ van Machteld Siegmann. Het draagt mooi het thema van de Boekenweek uit: ‘Bij ons in de familie’.

De kaalvreter is een mozaïek roman, het begin pakte me direct. Een klein meisje, pas vijf jaar, zit achterop de fiets bij een voor haar onbekende meneer. Als lezer zit je direct rechtop: wat is hier aan de hand. Dat kom je gaandeweg te weten. Het meisje van toen is inmiddels een getrouwde vrouw met een (boeren) gezin. Vanuit de verschillende gezinsleden kom je beetje voor beetje te weten wat er is gebeurd en hoe dat gebeuren doorwerkt in haar huidige leven en hoe ze daarin iedereen meetrekt. Ontzettend knap, deze opbouw. Ieder personage heeft een duidelijke eigen stem. Een indringend verhaal. Machteld Siegmann heeft een beeldende stijl, nergens staat een woord te veel. Ik vind haar een meester in show don’t tell.’

Zelf ben ik auteur van twee romans: 'Keerpunt' en 'De setarspeler' en de psychologische thriller 'Vleugellam'. Momenteel rond ik het manuscript voor mijn vierde boek af, een gefictioneerd waargebeurd verhaal dat prima zou passen in het thema van deze Boekenweek. In mijn werk staat de psychologische ontwikkeling van mijn hoofdpersonages voorop. Tot nu toe spelen de verhalen zich allemaal in of rondom Leiden af.

'Keerpunt' draait om drie vrouwen die elkaar in eerste instantie niet kennen, maar wel degelijk een gemene deler blijken te hebben. Alledrie komen ze voor een keuze te staan.

'De setarspeler' gaat over de Koerdische Daijri die vanuit Iran naar Nederland vlucht, waarbij hij zijn grote liefde Zilan uit het oog verliest. Wat is er met haar gebeurd en hoe vindt hij zijn draai in Nederland?

'Vleugellam' is een bloedstollende thriller die zich langzaam opbouwt. Inez is een ex-ballerina die op zoek is naar nieuwe carrière en op de verkeerde mannen lijkt te vallen, tot ze Marc tegenkomt. Maar niets is wat het lijkt en iedereen lijkt geheimen te hebben. Wie kan ze nog vertrouwen?


De favoriet van Ellen Ooms: Glazen troon-serie – Sarah J. Maas


Waarom is dit je favoriete serie?

‘Ik heb niet echt één boek dat er uitspringt. Ik ben wel fan van alle boeken van Sarah J. Maas. Ik heb kennisgemaakt met haar werk toen ik de ‘Glazen troon’-reeks gelezen heb. Het was mijn
eerste kennismaking met het genre fantasy en ik was meteen verkocht. Ik denk dat je dus wel kan stellen dat dit een van mijn favoriete reeksen is. Hoe ze je volledig meesleept in een totaal andere wereld, vind ik
fenomenaal.’

Lezen is al een passie van mij sinds ik jong ben. Het feit dat ik mekan verliezen in mijn eigen verbeelding en die van de schrijver, vind ikheerlijk. Het feit dat ik de lezer nu zelf kan meenemen in een verhaaldat ik zelf bedacht heb, geeft me enorm veel voldoening. Nieuwe dingenen plaatsen ontdekken is een van de dingen waar ik heel erg van geniet.Het geeft me ook de inspiratie om de lezer mee te nemen naar dezeplekken. Lekker eten, van het leven genieten samen met mijn gezin maaktme gelukkig en is heel belangrijk voor mij.Sinds een half jaar hebben wij een poes Rana, waar ik ondertussen alhelemaal verliefd op ben geworden.-Mijn debuutroman, 'Noorderlicht', is een winterse feelgoodroman en iseen e-book only. Op 24 mei komt mijn tweede, zomerse feelgoodroman uit, namelijk 'Bestemming Onbekend'. Beide boeken zijn verschenen bij Uitgeverij Hamley Books.


De favoriet van Eva Linden: Waterschapsheuvel – Richard Adams

Foto van Schrijfgoesting

Waarom is dit je favoriete boek?

‘In ‘Waterschapsheuvel’ volgen we een groep konijnen die een nieuwe thuis moet zoeken nadat de mens hun kolonie verwoestte. Ik las dit boek voor het eerst toen ik 8 jaar oud was en als ik heel eerlijk ben, begreep ik op dat moment nog niet heel veel van alle ‘laagjes’ die het verhaal bevat. Waarom ik dat boek al op zo’n jonge leeftijd las, hoor ik je vragen? Toen ik 5 jaar oud was, leerde ik mezelf lezen (met de hulp van mijn ouders natuurlijk) en daardoor was ik in het tweede leerjaar al ‘klaar’ met de AVI-niveaus (die gebruiken we in België om aan te duiden hoe goed je kan lezen, geen idee hoe dat in Nederland is). Omdat de andere kinderen nog bezig waren met woordjes leren lezen, mocht ik van de juf gewoon boeken lezen tijdens de leeslessen. Zo leerde ik ‘Waterschapsheuvel’ kennen en dankzij dit soort boeken ontwikkelde ik een enorme liefde voor lezen.’

Ik ben Eva, 31 jaar jong en een creatieve duizendpoot. Ik woon in de Vlaamse Kempen met mijn man en al onze diertjes. Mijn grootste hobby's zijn lezen en schrijven (duh!), Dungeons & Dragons spelen en cosplay. Mede dankzij mijn hobby's heb ik altijd inspiratie om fantasy te schrijven, mijn boek 'Duisternis' is zelfs volledig gebaseerd op een D&D-campaign. Op 23 maart is mijn gloednieuwe verhalenbundel 'Verhalen uit de Drakenvleugel' verschenen, die zich in een middeleeuwse fantasy-setting afspeelt. Daarnaast heb ik sinds kort mijn eigen bedrijf 'Schrijfgoesting', waarmee ik (zowel beginnende als ervaren) auteurs wil helpen om hun schrijfdroom waar te maken. Je merkt misschien dat ik een beetje van boeken hou?


De favoriet van Gert-Jan van den Bemd: De Verhuizing (Le démenagement) – Georges Simenon


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Ik had een boek kunnen kiezen van mijn favoriete auteur Patricia Highsmith (bijvoorbeeld ‘Strangers on a Train’, ‘The Blunderer of The Talented Mister Ripley’), maar ik kies voor ‘De Verhuizing’ (‘Le démenagement’) van Georges Simenon.

In het boek verhuist een gezin (vader, moeder, 13-jarige zoon) van de binnenstad van Parijs naar een moderne buitenwijk. De moeder en de zoon passen zich goed aan, maar de man heeft veel moeite met de nieuwe omgeving. De man ontwikkelt een obsessie voor de buren, voor hun seksuele bandeloosheid. Hij raakt verzeild in een schimmige wereld met dramatische gevolgen. In slechts 160 pagina’s en met een sober taalgebruik toont Simenon de impact van een verandering (in de geval een verhuizing uit een vertrouwde omgeving) op een mens. Dat is knap.

In mijn eigen boeken spelen dramatische veranderingen ook vaak een rol. In ‘De Verkeerde Vriend’: de volwassenwording van de puberdochter van Werner, in ‘Na De Val’: het onverwachte overlijden van de vader van Sofie. In ‘Lex’, mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt, is de hoofdpersoon extra kwetsbaar omdat hij zich na zijn vrijwillig gekozen ontslag niet langer nuttig voelt.’

De boeken van Gert-Jan van den Bemd:
Branco & Julia
ISBN 9789022338704 (paperback)
ISBN 9789460416873 (E-book)
Na De Val
ISBN 9789022336793 (paperback)
ISBN 9789460416392 (E-book)
De Verkeerde Vriend
ISBN 9789460415920 (E-book)
Luisterboek op Storytel 

De favoriet van Janice Bakker: Maar buiten is het feest – Arthur Japin


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Het boek dat ik aanraad, is ‘Maar buiten is het feest’ van Arthur Japin. Ten eerste omdat ik vind dat iedereen kennis moet maken met de schrijver Japin. Hoewel zijn naam exotisch aandoet, is hij een schrijver van eigen bodem. Elk boek van hem is mooi en indrukwekkend. Vaak schrijft hij over waargebeurde verhalen, die hij een ietwat fictief randje geeft. Dat doet hij in prachtige zinnen, die vaak haast poëtisch zijn. Niet voor niets werd hij in 2022 de winnaar van de ‘Mooiste liefdeszin in het Nederlands’.

In ‘Maar buiten is het feest’ bespreekt hij een heel precair onderwerp: misbruik, waarbij hij zich liet inspireren door het leven van Karin Bloemen. Wanneer de moeder van hoofdpersonage Weijntje een nieuwe vriend krijgt, kunnen zij en haar twee zussen hun geluk niet op. Haar moeder is weer gelukkig en er is weer een vaderfiguur in hun leven. Al vertoont dit perfect geluk de eerste scheurtjes: Weijntje ontdekt gaten in de muren van haar slaapkamer, in de wc en in de badkamer. Ze wordt bekeken, altijd en overal. En helaas blijft het niet bij slechts kijken: hun joviale, charmante stiefvader blijkt een intens duistere kant te hebben en wat volgt, is een jarenlange onderwerping aan hem, waarin alleen het jongste zusje gespaard lijkt te worden.

Het boek vertelt over een onderwerp waar je eigenlijk liever niets over wilt weten en bij veel scènes gruwel je: hoe kan dit gebeuren en hoe komt het dat er nooit iemand heeft ingegrepen? Toch vind ik het iets waar we onze ogen niet voor moeten sluiten. Dit gebeurt en dit boek maakt je daar ernstig bewust van. Japin behandelt het onderwerp met zorg en schrijft ook hierover weer prachtig. Het boek leest als een trein, je kunt haast niet stoppen en slaat het boek niet met een naar gevoel dicht. Wel met een hoofd vol bewustwording en ik vind het mooi dat dat met een boek bereikt kan worden.’

Ik ben Janice Bakker en heb sinds drie jaar mijn schrijfdroom serieus opgepakt. En niet zonder resultaat: ondertussen zijn er drie e-novelles bij uitgeverij De Verhalenfabriek verschenen (Hartje Centrum, Ademloos en Op het juiste moment) en is recent mijn debuut ‘In de wolken’ bij HarperCollins als e-book verschenen. Er zit nog veel leuks in het verschiet, waar ik enorm veel zin in heb!


De favoriet van Jet Nijland: Onder de Ombu-boom – Santa Montefiore

Jet Nijland

Waarom is dit je favoriete boek?

‘Dit is een onmogelijke vraag! Tegenwoordig lees ik graag de boeken van Lucinda Riley, Kristin Hannah en Karen Swan, maar ik kies als favoriet aller tijden toch voor Santa Montefiore met ‘Onder de Ombu-boom’. 

Net als heel veel mensen raakte ik mijn liefde voor lezen kwijt door de verplichte literatuurlijst op de middelbare school. Tijdens mijn studententijd lieten Harry Potter boeken en Bridget Jones me weer lezen, maar toen ik van een vriendin de boeken van Santa Montefiore mocht lenen, ging er pas echt een wereld voor me open. Wat mij betreft hebben de boeken van Santa Montefiore alle elementen waar ik van hou: romantiek, een vleugje mysterie en geschiedenis. ‘Onder de Ombu-boom’ gaat over een verboden liefde en speelt zich voor een groot deel af in Argentinië. Tijdens het lezen zie je de pampa’s voor je en waan je je echt in Zuid-Amerika. Het verhaal is hartverscheurend en ontzettend romantisch. De personages zijn knap neergezet en daardoor geloofwaardig en interessant. De verhaallijn zit echt goed in elkaar. Bij de ontdekking van dit genre wist ik dat ik hier nooit genoeg van zou krijgen. Tevens inspireerde Santa Montefiore mij bij het schrijven van mijn eerste boek…’

Tijdens een vakantie in Sevilla kreeg ik plots een verhaalidee. Ik had tot dat moment niet de ambitie om romanschrijfster te worden en het duurde heel lang voordat dit idee een boek werd, maar van het begin af aan was het voor mij duidelijk dat ik een verhaal zoals dat van Santa Montefiore wilde schrijven: een romantisch boek in een historische setting met twee tijdlijnen die aan het einde samenkomen. Dat werd Zwaluwdans. Een verhaal over flamencomuziek, een stad in oorlogstijd en een verboden liefde. Het boek werd enthousiast ontvangen en stond zelfs op de shortlist van de Valentijnsprijs.
Na Zwaluwdans wilde ik graag een roman schrijven die zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het brainstormen ontdekte ik dat er in mijn familie een romantisch verhaal plaats had gevonden in die periode. Er volgde een intensief onderzoekstraject waarmee ik veel leerde over de dwangarbeid en in de archieven in Nederland en Duitsland documenten tegenkwam over mijn eigen opa en oma. Ondanks het heftige thema wilde ik dat het een feelgood werd en zo ontstond Als de sterren fonkelen.
Naast deze historische romans heb ik ook drie luchtige novelles geschreven onder de titel De Pilion serie, maar historische verhalen blijven mijn grote liefde. Inmiddels schrijf ik een derde roman die zich afspeelt in de achttiende eeuw in Schotland en (primeur!!) ben ik ook bezig met een kerstverhaal in een historische setting. Ik heb nog heel veel voor jullie in petto!


De favoriet van Mirjam Molenaar: The source – James A. Michener


Waarom is dit je favoriete boek?

‘Mijn favoriete boek is niet recent: ‘The source’ van James A. Michener. Ik zie mijn vader er nog mee op de bank zitten, na een lange werkdag. Hij las zo ongeveer alles van Michener en trouwens ook veel andere historische fictie. Pas na zijn overlijden, toen ik zijn boekenkist erfde, begon ik eraan. Omdat het een boek uit 1966 is voelt de taal soms wat gedateerd aan. Dat heb ik omzeild door het in het Engels te lezen. Zo had ik daar minder last van. Al lezend was het alsof ik postuum een reis door mijn vaders belevingswereld maakte. Ik had hier ook een boek van Ken Follett, Simone van der Vlugt of Geert Mak kunnen noemen, maar die liggen misschien wat te veel voor de hand.

‘The source’ (‘De Bron’) is een beschrijving van 10.000 jaar jodendom. Bij een archeologisch onderzoek komen voorwerpen tevoorschijn. Achter elk voorwerp schuilt een verhaal. Het boek wordt zo een raamvertelling. Met sprongen van enkele honderden jaren beleef je die hele geschiedenis. Daarbij duik je in individuele levens van mensen. Het zijn indringende, aangrijpende verhalen, niet alleen door de vele Jodenvervolgingen, maar ook door de gedetailleerde beschrijving van vaak bizarre persoonlijke omstandigheden en eisen van het geloof. Wat opvalt is dat, hoewel ‘The Source’ de geschiedenis van een religie is, het boek vooral gaat over de strijd van individuen. Hoe verhielden zij zich tot de grote historische gebeurtenissen en politieke ontwikkelingen? ‘The Source’ is, wat mij betreft, dan ook in eerste instantie een verzameling diepmenselijke verhalen.

Dat vind ik mooi, want, wat wordt dat vaak vergeten, als het gaat om oorlog en vervolging: dat het helemaal niet gaat over dé Joden, dé Palestijnen, dé Russen, dé Duitsers, of wie dan ook. Het gaat over gewone mensen zoals jij en ik, die gekleurd, verlicht en tegelijkertijd bezwaard door culturele en religieuze ballast keuzes maken, het hoofd boven water proberen te houden en lang niet altijd in staat zijn grip op hun eigen leven te houden. Het mens-zijn en het zoeken naar identiteit zijn hierbij de grote gemene delers, die vaak lijnrecht tegenover de belangen van machthebbers staan. Laten we dat nooit vergeten…

Na ruim twee decennia in het voortgezet onderwijs, publiceerde ik in 2023 mijn tweedelige debuut 'Het vuur van de vreemdeling'. Hierin staan religie en het zoeken naar identiteit ook centraal. Deze historische roman speelt zich af in de 17e eeuw, tijdens de Tweede Nederlands-Engelse oorlog. In deze woelige context moet een historische plateelbakkerij (Delfts en Fries blauw) zien te overleven. Behalve door de ogen van de plateelbakker kijkt de lezer ook door de ogen van een koopmanszoon, een matroos en een paar sterke vrouwen, niet door die van de elite. Naast een koloniale strijd betekende deze oorlog ook een botsing tussen religies. De verschillen tussen calvinisten en doopsgezinden, die er toch al waren, werden door de oorlog bijvoorbeeld aangewakkerd.

De verschillende hoofdpersonen, jeugdvrienden, handelen logischerwijs ieder vanuit hun eigen achtergrond, maar maken elkaar onbedoeld het leven wel praktisch onmogelijk. Tegelijkertijd loopt er een blauwe draad van een voor Nederland identiteitsbepalend ambacht door het boek heen: Delfts en Fries blauw. Dit plateelbakkersambacht blijkt een aangrijpende oorsprong te hebben. Het vuur van de vreemdeling werd o.a. opgepikt door NBD Biblion (de nationale inkooporganisatie van bibliotheken), de Stichting Michiel de Ruyter, het Marinemuseum en een aantal grote keramiekbladen.


De favoriet van Saskia van den Brand: Het boek van verloren namen – Kristin Harmel

Foto van Saskia gemaakt doorNoesj Moments

Waarom is dit je favoriete boek?

‘In 1942 hielp Eva mee om Joodse te ontsnappen aan de razzia’s. Om alle mensen niet te vergeten, hield ze een boek bij. Iedere keer als Eva ervoor zorgde dat een kind of ouder een nieuwe identiteit nodig had, dan schreef ze deze in codes in het boek met verloren namen. De oude identiteit mocht niet verloren gaan.

Kristin Harmel is met afstand mijn favoriete auteur. Dit komt, omdat zij emoties van personages goed kan neerzetten. Het is een diepere laag die zij kan aanboren. Ik kan het moeilijk uitleggen, maar personages komen levensecht tot leven. Je voelt hun angst en dapperheid. In ‘Het boek van verloren namen’ komt voor mij alles samen. Mijn liefde voor boeken, een vrouw die een held is en het feit dat het waargebeurd is. Ik word zielsgelukkig van haar quotes, zoals deze:
‘Hij had haar geleerd van lezen te houden, een van de grootste geschenken die een ouder een kind kan geven, en door dat te doen had hij de wereld voor haar geopend.’ 

Het is mijn wens om een boekenkast vol te schrijven voor kinderen tussen de 0 en 99 jaar. Kristin Harmel heeft mij zeker geïnspireerd bij mijn laatste boek 'Roosendaalse kinderen in oorlogstijd'. Ik heb overlevenden geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Daar heb ik vervolgens kinderverhalen van gemaakt. Ruim 25 scholen gebruiken het structureel als lesmateriaal.

Ik kies ervoor om steeds een boek te maken met een ander thema. Momenteel kan ik niet wachten om mijn nieuwe boek te laten zien. Het verschijnt bijna en het gaat over klimaatverandering!

Benieuwd naar de boeken uit dit artikel? Bestel de boeken bij o.a. Bol of Bruna of steun de lokale boekhandel! Ook zijn sommige boeken te vinden op Kobo Plus!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hopelijk heb je genoten van deze tweede dag! De komende dagen kun je nog veel meer tips vinden op Veronique’s Boekenhoekje. Wil je niks missen? Abonneer dan hieronder!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Bedankt lieve auteurs!

Liefs,

Veronique

Dit artikel is niet gesponsord of betaald. Het is mijn eigen enthousiasme. Meer weten over samenwerkingen? Je leest het in de disclaimer.

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je via mijn link een artikel (iets anders dan boeken mag ook) dan krijg ik een commissie! Jij merkt er niks van, maar je steunt wel Veronique’s Boekenhoekje. Meer informatie is hier te vinden.

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge