Mijn TED Talk en TEDxSalon: “Crossborder Thinking”

TEDxSittard-GeleenVandaag een ander soort artikel. Ik ging op vrijdag 15 september 2017 naar de TEDxSalon: “Crossborder Thinking” van TEDxSittard-Geleen in Sittard. Ik ben al vaker naar een TEDx-event geweest, dus helemaal nieuw was het niet meer voor me. Ik had zin om een artikel te schrijven over deze inspirerende middag. Vandaag vertel ik over mijn eigen TED Talk (ja echt!) en hoe ik de TEDxSalon vond. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om hier meer over te weten.

Wat is TEDx?

Ik leg even kort uit wat TEDx is. TED staat voor Technology, Entertainment en Design. TEDx is een evenement op lokaal niveau. De organisatie van een TEDx-event vraagt een licentie aan bij de TED-organisatie. Het event wordt georganiseerd in de stijl van TED. Het is vooral een dag vol inspiratie, nieuwe ideeën ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. De sprekers worden gefilmd en de filmpjes worden vervolgens gedeeld op internet. Op een grote TEDx-dag zie je veel verschillende sprekers. Elke spreker heeft 18 minuten de tijd om zijn of haar verhaal te vertellen. Een TEDxSalon is een kleiner event en onderdeel van een groter TEDxEvent.

In 2015 was ik bij TEDxMaastricht en in 2017 was ik bij TEDxSittard-Geleen. Het waren twee verschillende dagen met heel veel sprekers en veel informatie, maar vooral vol inspiratie.

Mijn eigen TED Talk

Mijn TED talk In 2015 gaf ik mijn eigen TED Talk! Ja, je leest het goed… Ik was al langer geïnteresseerd in de TED Talks en keek regelmatig de YouTube-filmpjes. TEDxMaastricht organiseerde, in samenwerking met de Rabobank Westelijke Mijnstreek, een pitchwedstrijd voor jongeren. Wanneer je deze won, mocht je op een groot podium je verhaal vertellen voor ongeveer 1000 man tijdens een TEDxSalon. Heel spannend natuurlijk!

Ik ging de uitdaging aan en ik vond het zo spannend. Mijn verhaal ging over de scheiding van mijn ouders en hoe wij daar, als gezin, mee om zijn gegaan. Heel persoonlijk dus! Tijdens de wedstrijd zat mijn familie in de zaal. Ik was bloednerveus, maar het ging goed. De uitslag was heel spannend, maar ik won! Ik mocht mijn verhaal gaan vertellen op een echt TEDx-podium!

Een paar weken later was het zover… Ik mocht het grote podium op… Van te voren was ik goed zenuwachtig. De lichten waren gedimd en gericht op het podium, mijn microfoontje stond aan en ik betrad het podium. Toen ik het podium opliep, zag ik mijn vriend en familie zitten. Dat was een spannend moment. Ik haalde diep adem en… dit is het resultaat:

Toen ik het podium afliep, moest ik erna zo huilen. Alle emoties kwamen er uit. Ik was benieuwd wat mijn familie ervan vond. En… ze waren zo trots! Een mooie ervaring!

TEDxSalon: “Crossborder Thinking”

Afgelopen vrijdag ging ik naar de TEDxSalon van TEDxSittard-Geleen. Het was interessant en enorm inspirerend. Het thema was Crossborder Thinking. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen. Er waren interessante sprekers met hele gevarieerde onderwerpen.

De eerste spreker was Hubert Smeets (schrijver van het boek De wraak van Poetin). Daarna kwam Wim Horsch. Hij hield ons een spiegel voor wat betreft landsgrenzen en hoe wij hier naar kijken. De laatste spreker van het eerste deel was Philippe Piatkiewitz. Deze spreker had een goed gevoel voor humor. Hij vertelde over robots en waar deze vooral goed in zijn.

Tijdens TEDx is er ook tijd voor ontspanning. Het Nadine Nix Trio gaf een geweldig optreden. Het is muziek die vol emoties zit en die gebaseerd is op niet-bestaande klanken en geluiden. Taal is gebaseerd op de betekenis die wij eraan gegeven hebben, aldus Nadine.

De laatste twee TED talks waren heel verschillend. De eerste spreker was Martin Unfried. Hij sprak over het werken in de Euregio (Zuid-Limburg). De laatste spreker, Marc Mauer, had een pitchwedstrijd gewonnen. Hij vertelde over waar de basis van de Euregio te vinden is en hoe je dit kunt aantonen met verschillende kaarten.

De hele middag was enorm inspirerend. Ik vond het geweldig om weer mee te maken. Ik hoop dat jullie het een leuk artikel vonden. Bedankt voor het lezen! 😉

Liefs,

Veronique

9 Replies to “Mijn TED Talk en TEDxSalon: “Crossborder Thinking””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge