Recensie: Cilka’s keuze – Heather Morris

Cilka's keuze

Van Uitgeverij HarperCollins kreeg ik het boek Cilka’s keuze van Heather Morris. Zij schreef ook de ‘De tatoeëerder van Auschwitz’, een boek dat ik nog graag wil lezen. Daarom was ik heel nieuwsgierig naar ‘Cilka’s keuze’. In mijn recensie vertel ik je snel meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Cilka’s keuze

Dit staat op de achterkant van ‘Cilka’s keuze’:

Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden, maar na de bevrijding wordt haar dit aangerekend. Ze wordt gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke behandelingen doorstaan. En
weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op
haar rusten…
Cilka’s keuze is een verhaal over hoop en overleven. Cilka vindt steeds opnieuw de kracht om zichzelf staande te houden, ook al wordt ze dagelijks met de dood geconfronteerd. En wanneer Cilka een onbekende man, Ivan, verpleegt, ontdekt ze dat er ondanks alles ruimte in haar hart is voor liefde.

Mijn mening

‘Cilka’s keuze’ begint intens en het verhaal gaat voor je gevoel heel snel van start. Je voelt je als Cilka: overdonderd en te verlamd om te reageren. Je voelt de angst en de pijn van de pagina’s afspatten. ‘Cilka’s keuze’ raakte me enorm. Dit verhaal gaat onder je huid zitten en laat je niet snel meer los.

De tijd gaat enorm snel, maar is in dit geval niet storend. Je wordt in het verhaal gesleurd. Het is een heftig verhaal. Wanneer je van oorlogsverhalen houdt, dan is dit een aanrader voor je. Het is soms misselijkmakend. Tegelijkertijd is het een heel mooi verhaal. Dat maakt het heel dubbel.

De stijl van Heather Morris is mooi, vloeiend en het leest makkelijk. Ik wil meer van haar lezen! Cilka is een mooi personage. Ze maakt een mooie ontwikkeling door in het verhaal.

Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Al is het maar voor een klein beetje waar, dan is het al gruwelijk genoeg. Maar over de vraag of het waargebeurd is of niet, daar ga ik niet over in discussie. Het gaat om het verhaal. En dat verhaal is indrukwekkend, verdrietig, maar ook intens mooi.

Cilka’s keuze is indrukwekkend en intens mooi. Dit boek kruipt onder je huid!

Nieuwsgierig naar dit boek? Houd dan mijn blog in de gaten voor iets leuks!

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij HarperCollins voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge