Recensie: De knikkers van Qadir – Qadir Nadery & Leo Bormans

Toen ik het persbericht van De knikkers van Qadir van Qadir Nadery en Leo Bormans las, was ik benieuwd. Het is een waargebeurd verhaal en dat geeft dit verhaal iets extra’s. In mijn recensie vertel ik je meer over deze roman. Lees je mee?

Het verhaal van De knikkers van Qadir

Hier gaat ‘De knikkers van Qadir’ over:

De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers. Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen. Qadir houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop.

Mijn mening

De proloog van ‘De knikkers van Qadir’ komt binnen. De stijl van beide auteurs is heel fijn. Het leest zo makkelijk en is enorm beeldend. Sommige zinnen zijn echte pareltjes. Het lijkt alsof een warme vertelstem het woord heeft.

Het verhaal is zo mooi en soms zo intens verdrietig. Er wordt een afschuwelijk oorlog uitgevochten en dat voel je op elke pagina. Het einde is hartverscheurend. Ik heb tijdens het lezen sowieso een aantal tranen gelaten.

‘De knikkers van Qadir’ is een verhaal dat verteld moet worden. Het is doordrenkt met emoties en dat voel je als lezer. Het verhaal komt echt binnen. Je ziet een kant van een situatie waar je nog niet veel van weet. Je ziet in de media maar één bepaalde kant en nu lees je de ervaringen, hoe het is om te vluchten en te moeten wachten op een verblijfsvergunning. Ik vond het hartverscheurend.

De boodschap van Qadir, waar een wil is, is een weg, vond ik heel mooi. Het beschrijft de reis van Qadir en zijn familie. Ik ben dankbaar dat ik dit verhaal mocht lezen.

De knikkers van Qadir is een hele mooie roman, die je nog lang bij zal blijven.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Uitgeverij Lannoo voor het boek!

Steun je lokale boekhandel en koop je boek daar.

Voer je e-mailadres in om e-mailmeldingen van nieuwe berichten te ontvangen.

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens is hier te vinden.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van De knikkers van Qadir

Auteur: Qadir Nadery & Leo Bormans
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN ebook: 9789401470728 
ISBN paperback: 9789401469661 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge