Recensie: Het meisje van de valse Vermeer – Patrick van Odijk


Het meisje van de valse Vermeer van Patric van Odijk is een nieuwe favoriet van mij. Wat is dit een spannende historische roman. De insteek is heel origineel. Ik vertel je graag meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Het meisje van de valse Vermeer

Amsterdam 1945: na de vreugde om de vrede volgt de vergelding. Goed of fout. Nooit eerder wordt de grens zo scherp getrokken. Iedereen die betrokken is geweest bij de nazibezetters moet boeten. Zo ook kunstschilder en restaurateur Jan van Aelst. Hij verkocht aan rijksmaarschalk Hermann Göring een onbekend schilderij van de grote kunstenaar Jan Vermeer. De jonge, ambitieuze verslaggeefster Meg was tijdens de oorlog een belangrijke medewerkster bij de ondergrondse krant Het Parool. Nu de oorlog voorbij is, krijgt ze op de nieuwe, door mannen gedomineerde redactie opdrachten toegeschoven voor artikelen over mode en kookrecepten. Maar Meg wil carrière maken en is wanhopig op zoek naar een goed verhaal, een primeur. Tot ze de verkoop van een – echte – Vermeer op het spoor komt! 

Mijn mening

‘Het meisje van de valse Vermeer’ heeft mijn hart een beetje gestolen. Het is zo’n toffe roman. Hij is spannend, heeft een goed plot en de personages zijn goed uitgewerkt. De historische achtergrond is goed uitgewerkt.

Patrick van Odijk heeft een goede stijl. Het is warm, elegant en leest gewoon heel fijn. Je merkt dat Patrick van Odijk veel kennis heeft over de geschiedenis en de kunstwerken in het verhaal. Dit merk je in de uitwerking van de verhaallijnen en bepaalde gebeurtenissen.

Meg is zo’n leuk personage. Ze is interessant. Je leert haar goed kennen. Voor die tijd is ze een gehaaide tante. Het is echt een krachtig personage. Kunstenaar Jan van Aelst vind ik leuk. Hij is koppig, maar heeft ook iets warms.

Met 432 pagina’s is het wel een dikke pil. Het is ook aan te raden om je hoofd bij dit verhaal te houden. Je kan anders bepaalde sprongen missen.

Het verhaal zit goed in elkaar en heeft een interessante invalshoek. Tegelijkertijd is het bij vlagen ook spannend. De manier van vertellen van Patrick van Odijk is heel prettig. Er worden bepaalde gebeurtenissen op zo’n manier verteld dat het wel losse verhalen lijken. Toch komt alles op een mooie manier bij elkaar.

Ik heb genoten van deze mooie roman. Als je houdt van geschiedenis en kunst dan is dit een aanrader!

Het meisje van de valse Vermeer is een aanrader als je houdt van geschiedenis en kunst. Het is genieten!

Benieuwd naar dit boek? Koop dit boek dan via Bol.comBookspot of Bruna of steun de lokale boekhandel!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Veronique’s Boekenhoekje? Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.


Liefs,

Veronique

Bedankt Sterck & DeVreese voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Het meisje van de valse Vermeer

Auteur: Patrick van Odijk
Vertaling: Jan Bert Kanon
Uitgever: Sterck & DeVreese 
ISBN paperback: 9789056159658

Op zoek naar een proeflezer voor je verhaal? Ook voor korte verhalen of novelles! Meer informatie kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge