Recensie: Lang leve lef! – Joke Janssen

Lang leve lef!Op Twitter zag ik het boek Lang leve lef! van Joke Janssen voorbij komen. Ik ken Joke van Twitter en ik was heel benieuwd naar haar nieuwe boek, dus ik nam contact op met Clavis Uitgeverij. Ik vond het heel spannend, want dit was de eerste keer dat ik een recensie-exemplaar aanvroeg. Toen ik het boek uitpakte, raakte de voorkant me. Het is indringend en komt, net als het verhaal, direct binnen.

Het verhaal

Lang leve lef! is het vierde deel in de serie rondom Petra. In dit deel komen thema’s als armoede, homoseksualiteit en korte aan rokjes aan bod.

Petra heeft kerstvakantie, maar het wordt de saaiste vakantie ever. Ze viert haar dertiende verjaardag met haar vrienden, maar daarna? Haar vrienden vertrekken naar de bergen of naar zandstranden. Haar pleegbroertje Wouter gaat zelfs weg, want hij gaat naar zijn familie in Groningen. Daarnaast moet Petra werken aan een aardrijkskundepresentatie. In de vakantie! Samen met Mirjam! Petra vindt Mirjam met haar vogelverschrikkerkleren heel raar. Dan leert ze Mirjam kennen en krijgt ze door waarom Mirjam anders is. Dramaqueen Indy heeft ook de hulp van Petra nodig. Zij worstelt met een geheim over zichzelf. Kan Petra helpen? En heeft ze wel lef genoeg?

Mijn mening

De cover is indringend, maar ook vrolijk en erg leuk. Het past bij de leeftijdscategorie van het boek (het boek is te lezen vanaf 12 jaar).

De schrijfstijl van Joke is heel goed. Het is fijn geschreven en het neemt je mee in de wereld van een dertienjarig meisje. Hierdoor kun je je goed inleven in Petra en haar problemen. Het boek is beslist niet kinderachtig geschreven.

Belangrijke thema’s, zoals armoede en homoseksualiteit, worden in dit boek goed bespreek gemaakt. Het geeft op een mooie manier aandacht aan deze thema’s.

Lang leve lef! is onderdeel van een serie, maar je kunt ook dit boek los lezen. Toch is een beetje voorkennis wel handig. Dan leest dit boek nog net wat lekkerder. Daarnaast duurt het even voor er vaart in het boek zit. Wanneer het verhaal op gang komt, dan leg je het niet meer weg.

Het verhaal is geschreven in een dagboekvorm. Petra schrijft naar zichzelf en is heel eerlijk over alles. Soms heb ik hardop gelachen om haar denkwijze of om wat ze meemaakte.

Lang leve lef! maakt belangrijke thema’s bespreekbaar.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Clavis Uitgeverij voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Dit boek kopen?
Boeken algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge