Recensie: Mevrouw Breek – Kim Heijdenrijk

Mevrouw Breek

Van auteur Kim Heijdenrijk las ik al ‘Op zoek naar George’ en nu is haar nieuwste boek Mevrouw Breek uit! In deze recensie vertel ik je meer over dit boek. Lees je mee?

Het verhaal van Mevrouw Breek

Dit staat op de achterkant van ‘Mevrouw Breek’:

De knappe en charmante Johanna Maria Breek (1896 – 1970) kan met haar gezin goed leven van de oplichterspraktijken van haar man, de joodse Philip Bremer, en haar eigen praktijk als Mevrouw Breek, de populaire kaartlezeres en waarzegster.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt Johanna een nog lucratievere handel: het aangeven van Joden. Waar ze velen van hen de toekomst voorspelt, ontneemt ze deze ook aan tientallen mensen. Ook vrienden en kennissen ontkomen niet aan haar verraad en worden opgepakt.
Zo ontpopt Mevrouw Breek zich gaandeweg tot een niets ontziende psychopate. Voor haar is iedereen inwisselbaar. Zelfs haar eigen man en oudste zoon worden het slachtoffer van haar sinistere activiteiten. Beiden komen om in Auschwitz.
Nadat twee andere kinderen uit angst voor hun gewetenloze moeder verhuizen, hertrouwt Johanna met een uit de oorlog teruggekeerde Nederlandse SS’er. Wanneer ze na een paar jaar besluit van hem af te willen, pleegt haar schoonzoon een aanslag op hem. Deze mislukt.
Na haar scheiding trouwt Johanna Breek met een Haagse boekhandelaar. Ook deze weduwnaar moet zijn nieuwe liefde met de dood bekopen. Hij wordt op gruwelijke wijze omgebracht in zijn winkel. Om zijn moeder te beschermen neemt de jongste zoon van Johanna de schuld van de moord op zich…

Mijn mening

Door ‘Op zoek naar George’ leerde ik de mooie, fijne stijl van Kim Heijdenrijk kennen. Kim heeft een hele lichte stijl van schrijven en dat maakt het verhaal prettig leesbaar. Dit komt ook goed tot uitdrukking bij ‘Mevrouw Breek’.

Het begin van ‘Mevrouw Breek’ bezorgde mij kippenvel. Tijdens het lezen viel ik van verbazing in verbazing. Hoe kan iemand zo zijn?! Ik weet niet wat ik van Mevrouw Breek moet vinden. En, Kim, ik voel je. Bij George (‘Op zoek naar George’) voelde ik steeds meer sympathie. Bij Mevrouw Breek weet ik niet wat ik moet voelen. Het is een bizar verhaal. Toch blijft Kim Heijdenrijk heel respectvol en wordt het verhaal van Mevrouw Breek op een mooie wijze verteld. Als lezer kun jezelf oordelen over Mevrouw Breek.

Je merkt dat er veel research in zit. In het begin komt er nogal veel informatie op je af. De namen gooide ik af en toe door elkaar. Het was prettig dat er geen voetnoten werden gebruikt. Je kunt achteraf in de literatuurlijst alles terugvinden. Dit maakte het goed leesbaar.

Mevrouw Breek leefde een bizar leven en ik vind het een interessante invalshoek voor een verhaal/boek. De cover vind ik mooi en de foto maakt het persoonlijk. Je krijgt direct een gezicht bij Mevrouw Breek.

Kim Heijdenrijk beschrijft op een respectvolle en mooie wijze het leven van Mevrouw Breek. Je valt van verbazing in verbazing.

Wil je meer weten over ‘Mevrouw Breek’? Lees dan het interview met Kim Heijdenrijk over dit boek! Het komt online op 22 oktober om 12.00 uur.

Liefs,

Veronique

*Bedankt Kim Heijdenrijk voor het boek!

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.
*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge