Recensie: Strijd voor de hertog – Nicki Bulllinga

Toen ik het persbericht van Strijd voor de hertog van Nicki Bullinga las, was ik heel nieuwsgierig. Het deed me een beetje denken aan ‘Kruistocht in spijkerbroek’ of ‘De brief voor de koning’. In mijn recensie vertel ik je graag meer over dit spannende jeugdboek. Lees je mee?

Het verhaal van Strijd voor de hertog

‘Strijd voor de hertog’ van Nicki Bullinga is een spannend historisch jeugdboek. Het speelt zich af in Gelre tijdens de 100-jarige Oorlog. Twee jongens ontdekken een machtsspel van edelen en monniken.

Ries is een straatschoffie uit Grave (Brabant) en werkt met Tijmen, een slimme koopmanszoon, voor kasteelheer Wenemar van Kuyc. Als de Brabanders en Bourgondische huurlingen het Gelderse dorp Straelen plunderen en brandschatten, raakt de monnik Alwin gewond. Ries brengt hem in veiligheid bij Tijmen op het kasteel van Grave. De jongens ontdekken een machtsspel van edelen en monniken.

Mijn mening

De cover van ‘Strijd voor de hertog’ deed me denken aan de jeugdboeken van Thea Beckman en Tonke Dragt. Misschien heeft het ergens ook iets weg van de historische jeugdboeken van Simone van der Vlugt. De landkaart in het boek vind ik ook een mooie toevoeging aan de sfeer. Het is ook nog eens handig om te zien waar de steden liggen.

Nicki Bullinga heeft een soort uitleg geschreven in het begin. Je krijgt uitleg over de tijd, de 100-jarige oorlog en waar Gelre ligt. Dit is slim gedaan. Je krijgt zo een totaalbeeld van het verhaal. De lijst met personages staat ook in het begin. Dit vond ik jammer, want hierdoor zag je al een aantal personages. Het was minder verrassend. De woordenlijst achterin het boek vond ik goed gedaan.

Ik vond niet alle personages, zoals sommige monniken of de stalmeester, even leuk. Ik miste in het begin een band met de hoofdpersonages. Uiteindelijk maken Ries en Tijmen een mooie groei door. Door de gebeurtenissen krijg je een betere band met de twee jongens.

Het verhaal is niet altijd heel spannend. Soms is het bijna gemoedelijk. Als je houdt van mooie uitleg en sfeerbeschrijvingen dan ben je aan het juiste adres. Er gebeuren een aantal spannende dingen en deze werkt Nicki Bullinga wel goed uit.

Ik heb genoten van dit historische jeugdboek. Het is zeker een aanrader!

Strijd voor de hertog is een heel goed historisch jeugdboek!

Liefs,

Veronique

Bedankt Uitgeverij Omniboek voor het boek!

Je kunt dit boek bij de lokale boekhandel en o.a. Bol.com bestellen.

*Dit boek is een recensie-exemplaar. Meer informatie over recensie-exemplaren vind je hier.

*Dit artikel bevat affiliate links. Meer informatie is hier te vinden.

Gegevens van Strijd voor de hertog

Auteur: Nicki Bullinga
Uitgever: Uitgeverij Omniboek
ISBN hardcover: 9789401917438
ISBN E-Book: 9789401917445 

Abonneer je hieronder gratis op mijn blog en ontvang meldingen van nieuwe berichten in je mailbox! Meer weten over privacy? Lees dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

CommentLuv badge